Aoun uppmanar Saudiarabien att "klargöra vad som hindrat att premiärminister al-Hariri återvänder till sitt folk och sina anhängare i Libanon". En uppsatt libanesisk källa säger också att Aoun förklarat för utländska ambassadörer att al-Hariri har "kidnappats".

al-Hariri, som under mystiska omständigheter meddelade sin avgång under ett besök i Saudiarabien, måste återvända till Libanon för att få sin avgång formellt godkänd av Aoun. Presidenten anser också att man inte kan lita på uttalanden som al-Hariri gör från Saudiarabien, eftersom de "reflekterar de omständigheter han befinner sig i" och att de faktiska omständigheterna är "oacceptabla".

Fälla slog igen

En vecka efter det att al-Hariri, som även är saudisk medborgare, lämnat Libanon går rykten om att han hålls i husarrest i Riyad. Detta förnekas dock av Saudiarabien.

Men högt uppsatta källor i Libanon uppger för nyhetsbyrån AP att en fälla slog igen bakom al-Hariri när han landade i Saudiarabien fredagen den 3 november. Inga officiella företrädare väntade på flygplatsen för att ta emot honom, vilket är naturligt när en premiärminister kommer på officiellt besök. Dessutom togs al-Hariris mobiltelefon ifrån honom och nästa dag tvingades han läsa upp meddelandet om sin avgång i tv, uppger källorna.

Anklagade Iran och Hizbollah

I beskedet om sin avgång anklagade den sunnimuslimske al-Hariri Iran och den shiamuslimska Hizbollahrörelsen för att så split mellan arabnationerna och sade att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad. Uttalandet har lett till oro över att Libanon ska dras in i ökande spänningar mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran.

USA uppmanar samtidigt alla nationer och inblandade i konflikten att respektera Libanons suveränitet och oberoende i det maktvakuum som råder.