Gärningsmannen Usman Khan högg ihjäl en man och en kvinna, samt skadade en annan man och två kvinnor, innan han blev övermannad på gatan och skjuten av polis.

Khan hade dömts för terrorbrott redan 2012 och satt i fängelse fram till i december förra året, då han blev villkorligt frigiven. Polisen gick i ett tidigt skede ut och sade att man betecknar attacken som en terrorattack.

Attacken påbörjades vid ett kriminalvårdsseminarium i den historiska byggnaden Fishmongers' Hall, intill London Bridge. Det handlade om ett rehabiliteringsprojekt för kriminella i fängelser – som gärningsmannen själv varit en del av och där han lyfts fram som ett positivt exempel.

Artikelbild

| Övergivna bussar på London Bridge efter fredagens terrordåd.

Universitetsanställd död

Ett av de två dödsoffren har av brittiska medier identifierats som en 25-årig man som arbetade vid kriminologiska institutionen på Cambridgeuniversitetet. Han var med och drev rehabiliteringsprojektet.

Mannens pappa beskriver honom som en vacker själ i ett inlägg på Twitter enligt flera medier och pappan säger att han alltid tog parti för en "underdog".

"(Han) talade alltid högt om människorna han arbetade med och han älskade sitt jobb", skriver pappan.

Artikelbild

| Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, tvåa från vänster, besöker platsen för fredagens terrordåd.

I en rapport om projektverksamheten hade Khan lyfts fram som en särskild fallstudie och det framgår bland annat att han efter sin villkorliga frigivning höll ett tal om projektet vid ett välgörenhetsarrangemang, rapporterar BBC.

I en broschyr från projektet framgår det att mannen genom det fick en "säker" dator som han kunde fortsätta sina påbörjade studier på. Han uttrycker i den sin stora tacksamhet.

Identiteten på den kvinna som dödades har ännu inte offentliggjorts.

Övermannades av civila

Vid seminariet i Fishmongers' Hall ska gärningsmannen Khan ha hotat att detonera ett bombbälte han bar på överkroppen, ett bälte som senare visade sig vara en attrapp. Därefter tog han fram två knivar och började hugga mot människor.

Filmklipp visar hur mannen blir angripen av en man som beväpnat sig med ett en och en halv meter långt och vasst föremål – en tand från en narval, som tros ha tagits från en utställning i byggnaden. En annan person angriper honom med en skummande brandsläckare.

Händelseförloppet fortsatte ute på bron, där mannen sedermera övermannades och avväpnades av privatpersoner och en civilklädd polis som råkade befinna sig på platsen.

Jag såg att han fortfarande hade kniven i handen så jag stack in en fot för att försöka sparka honom i huvudet. Vi försökte göra så mycket vi kunde för att få undan kniven, säger den inblandade turistguiden Stevie Hurst till BBC.

Filmklipp visar hur tre poliser närmar sig gärningsmannen med dragna vapen när han övermannats av en civil person och bägge ligger på marken. När den andra personen sliter sig loss skjuter polisen gärningsmannen.

Johnson kritiserar frigivning

Under ett besök på London Bridge på lördagen sade den brittiska premiärministern Boris Johnson att personer som har dömts för terrorbrott inte borde friges i förtid.

Jag tror att förfarandet med automatisk frigivning där man halverar straffsatsen och släpper riktigt våldsamma lagbrytare i förtid helt enkelt inte fungerar och i det här fallet är jag rädd för att det finns bra bevis för att det inte fungerar, sade han.

Även oppositionsledaren Jeremy Corbyn från Labourpartiet kritiserar rättssystemet och kräver en utredning.

28-årige Usman Khan dömdes 2012 för att som del av ett jihadistiskt nätverk ha planerat ett bombdåd mot Londonbörsen.

Attacken i London skedde bara 13 dagar före det brittiska parlamentsvalet. Fokus i valkampanjen kan nu skifta från brexit och sjuk- och hälsovårdsfrågor till brottslighet.

Terrorgruppen IS har via sina propagandakanaler tagit på sig dådet, utan att leda detta i bevis på något sätt.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om hur 28-åringen dödade sina offer.