I den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden ska världens ledare samlas i Paris på söndag för att minnas första världskrigets alla offer.

Exakt 100 år efter det att vapenstilleståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 ska president Macron stå vid Triumfbågen i Paris med USA:s president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och en lång rad andra stats- och regeringschefer.

För Macron blir ceremonin kulmen på en rejäl minnesvecka som inleddes redan i söndags, då han besökte Strasbourg tillsammans med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Artikelbild

| I Thiepval i norra Frankrike hedras 70|000 brittiska soldater som stupade i första världskriget. På fredag besöks platsen av president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Brittisk anfader

Under veckan väntar nedslag i bland annat Verdun och kring floden Somme, några av de mest ökända slagfälten under blodbadet på västfronten 1914–1918.

För Macron är det samtidigt hemmaplan.

Jag är född i det vi kallar La Somme. Jag växte upp med tusentals berättelser, minnen och spår av vad Frankrike har att tacka sina allierade för, sade presidenten vid ett besök i Australien tidigare i år.
Artikelbild

| Drygt 300|000 soldater stupade i slaget om Verdun 1916. I dag är slagfältet fullt med gravar. Arkivbild.

Han är själv ett resultat av det allierade stödet: hans farmorsfar var en brittisk soldat, George William Robertson, som blev kvar i Frankrike efter kriget och gifte sig med en fransyska i Abbeville 1919.

Vill ha EU-armé

Artikelbild

| De döda i första världskriget hedras vid en ceremoni i Morhange i östra Frankrike.

Krigsminnena får samtidigt Macron att känna oro över dagens säkerhetsläge, särskilt med tanke på att USA vill säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldistansrobotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenkrig i Europa på 80-talet.

Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet, sade Macron i en fransk radiointervju i Verdun på tisdagen.
Artikelbild

| Frankrikes president Emmanuel Macron lägger blommor på en soldatgrav i Les Eparges i östra Frankrike, tillsammans med ättlingar till en av de döda.

Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte skydda européerna om vi inte bestämmer oss för en verklig EU-armé, sade Macron.

Souvenir-varning

I samband med alla minnesceremonier passar för övrigt tågbolaget Eurostar på att skicka ut en varning till alla britter som tänkt ta sig över till de många krigsgravarna på kontinenten.

Eurostar påpekar att inte bara riktiga vapen är förbjudna ombord – utan även ickefungerande vapen, inklusive souvenirer gjorda av exempelvis gamla granathylsor.

"Det gäller även om ni har köpt dem i en presentbutik. Om ni tar med dem kommer de att konfiskeras och kan medföra evakuering", hälsar Eurostar till sina resenärer, enligt nyhetsbyrån AFP.