Félix Tshisekedi betygar efter segern sin aktning för den avgående presidenten Joseph Kabila, som styrt landet i 18 år, och beskriver honom som "en viktig politisk partner". Han lovar inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Kinshasa att bli en president för alla kongoleser.

Efter några dagars försening – och åtskilliga rapporter om oegentligheter i samband med röstandet – har den kongolesiska valkommissionen meddelat att Tshisekedi fick 38,57 procent av rösterna. Han utses därmed preliminärt till landets nye president.

Men beskedet möttes omgående av kritik och spekulationer om att Tshisekedi ingått ett avtal med det sittande styret. Flera inflytelserika parter hävdar att det i själva verket var den andre oppositionsledaren Martin Fayulu som vann.

Artikelbild

| Anhängare till Félix Tshisekedi firar i huvudstaden Kinshasa.

En "valkupp"

Valkommissionens ordförande Corneille Nangaa uppger att Tshisekedi fick fler än 7 miljoner röster och att Fayulu fick omkring 6,4 miljoner. Den sittande presidenten Kabilas handplockade kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, noterades för runt 4,4 miljoner.

Martin Fayulu kallar myndighetens besked för en valkupp.

Resultatet har inget att göra med sanningen i valurnorna, säger han i en intervju med RFI.
Artikelbild

| Enligt den mäktiga katolska kyrkan i Kongo-Kinshasa var det en annan oppositionsledare, Martin Fayulu, som vann. Här hävdar han själv att resultatet har fuskats fram vid en presskonferens.

Han uppmanar observatörerna att offentliggöra de "riktiga" resultaten.

Två poliser och två civila har dödats i sammandrabbningar i staden Kikwit under torsdagen. Kikwit är ett av Martin Fayulus starkaste fästen och när myndighetsresultatet offentliggjordes utbröt protester.

Fusk enligt kyrkan

Den katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens i landet sade redan innan valresultatet presenterades att det var tydligt vem som vunnit. Som den ser det har folket valt Martin Fayulu, vilket sätter kyrkan på kollisionskurs med det nuvarande styret.

Biskopskonferensen hade 40 000 valobservatörer på plats under valdagen. Den romersk-katolska kyrkan är Kongo-Kinshasas största trossamfund och anses vara en av landets mest pålitliga institutioner.

Även Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian ifrågasätter det officiella resultatet.

Det tycks verkligen vara så att de utropade resultaten. . . inte överensstämmer med de riktiga resultaten, säger Le Drian i en intervju med tv-kanalen CNews, och hänvisar till den katolska kyrkans beräkningar och observationer.
Som det ser ut hade Fayulu ledningen när valet var över, tillägger Le Drian.

Många oegentligheter

Inför valkommissionens framträdande sent på onsdagskvällen stationerades kravallpoliser ut vid dess högkvarter och på flera andra platser i Kinshasa.

Själva valet kom till stånd efter två års uppskjutningar, där den sittande presidenten Joseph Kabila först anklagats för att vilja behålla makten och sedan för att försöka rigga en seger för "sin" kandidat Emmanuel Ramazani Shadary.

På valdagen uppmärksammade observatörer mängder av oegentligheter vid röstandet. Många vallokaler förlitade sig bara på maskinräkning, i strid med vallagen, och vid de allra flesta vallokaler fick allmänheten inte möjlighet att ta del av rösträkningsprotokoll. På flera platser hindrades väljare från att rösta.

Afrikanska unionen, EU:s utrikeskansli och FN:s generalsekretariat låter alla meddela att de följer skeendet och uppmanar de kongolesiska parterna att lösa alla eventuella tveksamheter på fredlig väg.

Länge sedan riktigt val

Joseph Kabila kom till makten år 2001 efter att hans pappa – rebelledaren Laurent Kabila som fyra år tidigare tog makten efter ett uppror mot den långvarige diktatorn Mobutu Sese Seko – mördats.

Om myndigheternas valresultat skulle visa sig stämma blir Félix Tshisekedi den första demokratiskt valde ledaren i Kongo-Kinshasa sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien år 1960.