Den lokale gränspolischefen Rodney Scott i San Diego i USA säger att 42 personer har gripits efter att ha rivit ner delar av avspärrningarna vid gränsen och rusat in på amerikansk mark. De flesta av de gripna är män, och de gjorde fysiskt motstånd mot gränspoliserna på platsen, säger Scott.

Enligt ett uttalande från Mexiko kommer en del migranter som försökt att våldsamt och illegalt korsa gränsen mellan Tijuana och San Diego att deporteras. På måndagen rapporterade mexikanska medier att myndigheterna deporterat nära 100 migranter deporterats som försökt forcera gränsen mot USA.

Flera hundra

Mexiko uppger att man inte kommer att sätta in militären för att försöka att kontrollera de tusentals migranter som vandrar från olika centralamerikanska länder på väg mot USA.

På söndagen stängdes tillfälligt gränsövergången, som är den största mellan USA och Mexiko, sedan en grupp migranter försökte att ta sig in i USA genom att klättra över stängsel. Flera hundra lyckades ta sig över en första barriär, och försökte att ta sig över en andra, då amerikanska gränsvakter satte in tårgas och tvingade tillbaka migranterna.

Akut fattigdom

Senare meddelade USA:s tull- och gränsmyndighet att man öppnat gränsen igen.

Människor som flyr akut fattigdom och extremt gängvåld i länder som Honduras, Guatemala och El Salvador har länge tagit sig norrut i hopp om ett bättre liv i USA. Men migrationen har den senaste tiden fått mer uppmärksamhet än vanligt sedan en större grupp med flera tusen människor, som har vandrat tillsammans genom Centralamerika, gjort USA:s president särskilt upprörd.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att samtliga i gruppen skulle deporteras.