Om det är ett större bråk och vi går ut med ett meddelande om att polis är på väg kan det leda till att misshandeln upphör. Skadorna minskas, vi kan skydda liv, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef i norra Malmö, till TT.

I Malmö finns en högtalare redan uppsatt på Möllevångstorget, som kommer att börja användas inom kort. Snart sätts högtalare upp på ytterligare två torg, rapporterar Sydsvenskan , och därefter kommer det att spridas till fler platser.

Försök i Malmö

Artikelbild

| Om det är ett större bråk och polisen går ut med ett meddelande om att polis är på väg är förhoppningen att det leda till att misshandeln upphör.

Tanken är att senare utvidga till andra delar i Sverige, berättar Pia Glenvik, projektledare för polisens nationella kameraprojekt.

Vi gör ett försök i Malmö, så får vi se hur det faller ut, säger hon.

Det är just kombinationen mellan övervakningskameror och högtalare som kan bli användbar, enligt polisen.

Under tiden vi kör till platsen kan vi se via kamerorna vad som håller på att hända och vi kan ge ett ordningshållande kommando. Man kan påbörja ärendet på flera olika plan redan innan man har landat på själva brottsplatsen, säger Andy Roberts.
Artikelbild

| Polisen tar till ett nytt grepp för att kunna ingripa i akuta situationer snabbare – via fjärrstyrda högtalare.

I första hand kommer förinspelade meddelanden att användas, men det ska också finnas möjlighet för vissa polisfunktioner att tala direkt i högtalarna.

Bränder och olyckor

Det behöver inte bara handla om att avbryta pågående brott, utan högtalarna kan också användas vid bränder eller olyckor för att instruera om i vilken riktning människor i området ska röra sig vid en utrymning.

Polisen har sedan länge möjlighet att tala till allmänheten via högtalare som finns i polisfordonen. Det nya är att permanent ha högtalare på vissa platser där det redan finns övervakningskameror och att det kommer att finnas möjlighet till fjärrstyrning.