Efter flera månaders försening har en expertpanel tillsatt av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa överlämnat sin rapport om landets planerade landreform.

Regeringspartiet ANC föreslog i fjol en grundlagsändring som skulle tillåta staten att konfiskera mark utan att ersätta ägarna.

Landreform har seglat upp som en av de största frågorna i sydafrikansk politik. 25 år efter apartheids fall plågas landet av avgrundsdjupa ekonomiska klyftor och många spårar ojämlikheten till den skeva fördelningen av land – under apartheid konfiskerade det vita minoritetsstyret merparten av all odlingsbar mark.

Samtidigt som en stor majoritet av ANC:s kärnväljare stöder en landreform oroas näringslivet över ekonomiska konsekvenser samt att internationella investerare ska fly.

Regeringen planerar att lägga fram förslaget i oktober. För att träda i kraft måste det antas av parlamentets bägge kammare samt godkännas av presidenten. Rapporten, som ännu inte offentliggjorts, förväntas få stor inverkan på hur den färdiga lagen kommer att se ut.