Säkerhetspolisen är informerad om attacken och bekräftar för TT att polisen har inlett en utredning.

- Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs, säger kommunikationschefen Mark Vadasz.

Strax före det att sajterna slutade fungera lade ett anonymt Twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna. Attackerna ska enligt Twitterinläggen riktas mot svenska myndigheter och medier som "sprider falsk propaganda".

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har under kvällen legat nere helt eller delvis.

"Extremt allvarligt"

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftar på Twitter att det är en IT-attack som pågår: "Det är naturligtvis mycket allvarligt att svenska nyhetssajter attackeras. Men att någon vill stoppa nyhetsförmedling bekräftar dess värde".

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, säger att det inträffade är extremt allvarligt.

- Vem det är som ligger bakom det här kan man bara spekulera om, det vet vi ju ingenting om än — men att man kan göra det är extremt farligt och allvarligt, säger Jeanette Gustafsdotter till.

Att hota nyhetsförmedlingen är ett hot mot demokratin, menar hon.

Överbelastningsattack

Enligt David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab, är det troligen en överbelastningsattack, så kallad DDOS, som har drabbat nyhetssajterna.

- Då är det så enkelt som att det handlar bara om vem som har mest bandbredd. Just sådana typer av attacker är extremt svåra att skydda sig mot, säger han till TT.

- De skickar trafik till servrarna mycket snabbare än vad servrarna hinner svara. Det gör ju att hemsidorna inte kan ta emot fler besökare och då upplever man det som att de ligger nere.

TT: Är det här alltså något vi får dras med?

- Absolut. Förr i tiden demonstrerade folk på gatorna med plakat, nu sker det mesta på internet. När det gäller attacker mot medier handlar det oftast om protester mot någon artikel.

- Det som är ovanligt i det här fallet är att det är svenska nyhetsmedier som attackerats, och inte stora internationella.

LÄS MER: UNT:s chefredaktör och vd kommenterar attacken