Samtliga drygt 100 bussar ska på torsdagsmorgonen ha lämnat Kafraya och al-Fua, som därmed rapporteras vara tömda. Invånarna forslas till regimkontrollerat territorium i närheten.

Evakueringen av byarna – som beskrivs som de två sista samhällen som i åratal varit utsatta för belägring av fiendestyrkor – kom till stånd efter en uppgörelse mellan Turkiet och Ryssland. I gengäld ska diktatorn Bashar al-Assad släppa ett antal fångar ur regimens fängelser.

al-Assad, vars styrkor fortsätter sina framryckningar mot rebeller i sydvästra Syrien, är fast besluten att försöka återta hela landet. Uppgörelsen är en i raden av överenskommelser på senare tid som expanderar regimens kontroll över nyckelområden.

Enligt oppositionskällor har syriska rebeller pressats till att överlämna det känsliga område i sydvästra Syrien som gränsar till Israeliska Golanhöjderna. Även denna gång är det Ryssland som står bakom förhandlingarna. al-Assads styrkor har under månaden som gått lyckats erövra 90 procent av Daraa, den södra provins där protesterna mot honom en gång startade.

Därefter följde intensiva bombningar av rebeller i al-Qunaytira, en halvmåneformad provins mellan Daraa och buffertzonen med Israelockuperade Golanhöjderna i väst.