Militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är i Afghanistan. Han har bland annat träffat president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah för att diskutera vägen mot en fredsprocess.

Jag ber talibanerna och andra rebeller att sluta döda era afghanska landsmän. Användandet av självmordsbombare och vägbomber visar likgiltighet inför civila liv, sade Stoltenberg vid en presskonferens tillsammans med Ghani, skriver nyhetsbyrån NTB.

Besöket sker samtidigt som FN rapporterar att talibanernas attacker mot parlamentsvalet den 20 oktober resulterade i rekordmånga offer. På valdagen dödades 56 människor och 379 skadades i dåd som talibanerna tog på sig, vilket är fler än vid de fyra senaste valen i landet. Den extrema talibanrörelsen beskrev valet som en konspiration från USA i syfte att lura afghaner att tjäna utländska intressen och hade svurit att sabotera valprocessen.

Trots att talibanerna de senaste månaderna även har trappat upp sina attacker mot afghanska regeringstrupper sade Stoltenberg att utsikterna för fred är större nu än på många år, skriver nyhetsbyrån AFP.

Talibanerna måste förstå att det är meningslöst och kontraproduktivt att fortsätta kampen. För att vara en del av Afghanistans framtid måste de sätta sig vid förhandlingsbordet, sade Stoltenberg och uttryckte samtidigt Natos stöd till det fredsförslag Ghani lagt fram.