I torsdags avsattes presidenten Omar al-Bashir efter flera månaders protester. Han efterträddes av ett militärråd lett av försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, men på fredagskvällen meddelade han plötsligt sin avgång. Stafettpinnen har nu lämnats över till en annan högt uppsatt militär, generallöjtnant Abdel Fattah al-Burhan.

Tusentals demonstranter, aktivister och journalister har gripits sedan de regeringskritiska demonstrationerna i Sudan inleddes i december, då ett stigande pris på bröd blev droppen.

Men trots de senaste ommöbleringarna i landets styre aviseras fortsatta protester och enligt vittnen demonstrerar tusentals personer utanför det sudanesiska försvarsdepartementet i Khartum.

Artikelbild

| Fredagens protester (bilden) i Khartum ser ut att få en fortsättning. Arkivbild.

Samtala med oppositionen

Två ledare har alltså fått lämna ifrån sig makten inom loppet av lika många dagar, då protesterna rullat vidare.

Den nye ledaren al-Burhan säger sig vilja bilda en civil regering i samspråk med oppositionen. Han lovar även att en övergångsperiod inte kommer att sträcka sig längre än två år och att politiska fångar ska släppas. Dessutom drar han tillbaka det utegångsförbud som infördes kort efter att militären avsatt Omar al-Bashir.

Abdel Fattah al-Burhan är den tredje mest erfarna generalen i den sudanesiska armén och inte särskilt känd utanför militären. Han har främst varit verksam inom det militära och har bland annat varit försvarsattaché i Kina.

Han uppges vara mer välvilligt inställd till att tala med demonstranterna än sin föregångare, men det som talar emot al-Burhan är bristen på politisk erfarenhet, uppger en anonym källa inom armén.

På lördagskvällen kom rapporter om skottlossning vid försvarsdepartementet. Det visade sig dock vara militärer som sköt salut i samband med att befälet för en av arméns falanger svurits in som vice ledare bakom al-Burhan i det statsledande militärrådet.

Positivt besked

Efter det senaste beskedet om en ny de facto statschef är tongångarna något mer optimistiska bland demonstranterna, när det gäller möjligheterna till ett demokratiskt styre.

Det som hänt är ett steg i rätt riktning och en bugning inför massans vilja, vi har kommit närmare seger, säger Rashid Saeed, talesman för SPA, en sammanslutning av fackföreningar som leder det folkliga upproret.

"I dag marscherar vi för att ro segern i hamn för vår segerrika revolution. Vi försäkrar att vår revolution fortsätter och kommer inte att dra oss tillbaka eller vika av från den inslagna vägen förrän vi uppnår vårt folks legitima krav på att makten lämnas över till en civil regering", uppgav SPA i ett uttalande.

På lördagen meddelades också att chefen för landets mäktiga säkerhetstjänst kastat in handduken. Samtidigt säger det tidigare regerande partiet i Sudan att man vill att al-Bashir, tillsammans med andra ledare, ska släppas. Den avsatte presidenten har satts i husarrest.