Organisationen Swedish doctors for human rights hävdar att det troligen är de oppositionella rebellerna som använt kemvapen i Syrien, inte den ryskstödda regimen ledd av president Bashar al-Assad. Rysslands regering kallar den svenska gruppens representanter expertvittnen, och Syrien har använt deras argumentation i FN:s säkerhetsråd.

Men i Sverige är människorättsgruppen föga känd. Varken Läkarförbundet, Läkaresällskapet eller någon av de största hjälporganisationerna känner till den, rapporterar Dagens Nyheter.

Gruppens företrädare har flera gånger intervjuats i ryska medier, bland annat i regeringens internationella propagandakanaler RT och Sputnik. Till DN säger ordförande Marcello Ferrada de Noli, doktor i psykiatri, att gruppen är helt fristående och inte har några kontakter med ryska myndigheter.

Men om vi bidrar till att minska risken för krig så är det naturligtvis positivt. Vi har gjort det som medierna borde ha gjort. Tyvärr är inte medierna i västvärlden, speciellt inte i Sverige, intresserade av att ta reda på sanningen om de påstådda gasattackerna i Syrien, säger Ferrada de Noli.