Det finns anledning att både glädjas och muttra inom det borgerliga lägret åt den senaste Sifoundersökningen som genomförts på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Centerpartiets väljarstöd stiger till 10,3 procent, vilket är en uppgång med 2,7 procentenheter jämfört med en motsvarande mätning som genomfördes den 10–15 maj.

Väljare som tidigare varit hos Kristdemokraterna ser ut att i stället gå till Centerpartiet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till GP.

Kristdemokraternas stöd sjunker med 2,2 procentenheter till 9,0. Under den senaste veckan har det kommit fram att partiets EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstat nej vid 22 av de 28 tillfällen då ledamöterna uttryckt sin åsikt om kvinnors aborträtt.

Kristdemokraterna har fått sin slutvalrörelse förstörd av diskussionerna om Adaktusson. Det verkar som att röstviljan hos Kristdemokraterna går ner på grund av detta, säger Sjörén till SvD.

Samtidigt balanserar Liberalerna fortfarande på fyraprocentsspärren. Feministiskt initiativ tappar mer än hälften av stödet, med en nedgång från 1,2 till 0,5 procent.

Inget av de övriga partiernas förändringar jämfört med föregående mätning är signifikanta.