"President Trump, snälla frigör Hongkong". Bland de hundratals demonstranter som samlats för protester mot Fastlandskinas inblandning i Hongkong bär många budskap riktade mot den amerikanske presidenten.

Tidigare i veckan skrev Trump under två lagar som bland annat innebär att USA en gång om året ska bedöma om Hongkong är tillräckligt självständigt för att kvalificera sig för särskild handelsstatus – en status som är viktig för stadens roll som finansnav. Innan han skrev under lagen hade Donald Trump sagt att han stödjer demonstranterna i Hongkong.

"Ondskefulla avsikter"

Kinas reaktion på lagpaketet har hittills varit betydligt mer kritisk. I ett uttalande från Kinas utrikesdepartement har det beskrivits som ett bevis på "USA:s ondskefulla avsikter".

Efter flera veckor med stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har den snart avslutade veckan gått förhållandevis lugnt till. Ledare för proteströrelsen har dock lovat att kampen ska fortsätta.

Framgång i lokalvalet

Nästa helg väntas flera demonstrationer, bland annat en som arrangeras av organisationen Civil human rights front som låg bakom en miljonhövdad manifestation i juni, då rörelsen var i sin linda.

Sedan dess har protestyttringarna avlöst varandra och stödet för demonstranterna har omvandlats till politiskt inflytande. Nio av tio platser som stod på spel i förra helgens lokalval vanns av kandidater som står nära demokratirörelsen.