Bland palestinierna på Saraya-torget i Gaza vajade på lördagen gula al-Fatah-flaggor, plakat med Yassir Arafats ansikte och budskap om palestinsk enighet. Enligt organisatörerna var över 100 000 personer på plats för att markera att det är 13 år sedan Arafat avled.

För en månad sedan nådde det styrande partiet al-Fatah och islamistiska Hamas en uppgörelse som innebär att Hamas ska släppa kontrollen över Gazaremsan. Förhoppningen är att avtalet ska sätta stopp för nästan ett decennium av palestinsk splittring.

Ledde al-Fatah

Artikelbild

| Mängder av gula al-Fatah-flaggor vajade över Saraya-torget i staden Gaza på lördagen.

Yassir Arafat ledde al-Fatah, den styrande paraplyorganisationen PLO och ett i stort enat Palestina fram till sin död 2004.

Två år efter det tog Hamas hem en valseger som var nära att leda till ett palestinskt inbördeskrig. Islamisterna tog kontroll över Gazaremsan och tvingade bort medlemmar i al-Fatah.

Som ett första steg inom ramen för den nya uppgörelsen har Hamas nu lämnat över gränskontrollerna mellan Gaza och Egypten till Palestinska myndigheten.

Abbas i videosänt tal

Artikelbild

| Det är 13 år sedan Yassir Arafat avled och under det mesta av tiden som gått sedan dess har Palestina varit splittrat.

Den nuvarande palestinske ledaren Mahmoud Abbas, från al-Fatah-partiet, har inte satt sin fot på Gaza sedan 2007 – men inför lördagens stora folksamling framträdde han på storskärm med ett förinspelat meddelande.

Han riktade sig till sin föregångare Arafat.

Vårt palestinska folk, som alltid har älskat dig som en stor ledare, har fortfarande den kärleken, respekten och lojaliteten, sade Abbas och höll fram den nya uppgörelsen med Hamas som ett infriande av Arafats "dröm om frihet".
Det finns ingen stat i Gaza och det finns ingen stat utan Gaza.