Frank Magnitz, som är AFD:s ordförande i Bremen, blev attackerad av tre män i stadens centrum på måndagseftermiddagen. Partiet har publicerat bilder på Magnitz i en sjukhussäng, där han har ett blödande och svullet ansikte och ett sår i pannan.

Givet offrets sysselsättning tror polisen att våldet var politiskt motiverat. Magnitz själv säger att han varken såg gärningsmännen eller hörde dem säga något.

Det är en brutal attack som ska fördömas å det skarpaste, meddelar förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert via Twitter. Utrikesminister Heiko Maas säger att politiska meningsskiljaktigheter aldrig rättfärdigar våld och att personer som begår sådana handlingar ska straffas.

AFD skriver i ett officiellt uttalande att det var tre maskerade män som överföll Magnitz, slog honom medvetslös och sparkade honom när han låg på marken. Attacken ska ha stoppats av en förbipasserande byggarbetare.

"I dag är en mörk dag för demokratin i Tyskland", skriver partiet.

Polis och åklagare säger dock i ett gemensamt uttalande att man utifrån övervakningsbilder kan utesluta att något föremål användes vid misshandeln.

Polisen har noterat åtta attacker mot AFD-lokaler den senaste tiden. I förra veckan tog ett AFD-kontor i Sachsen skada av en sprängladdning som placerats i en papperskorg.