Florence har försvagats något, till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tätbefolkade trakter som delstaterna Virginia, North Carolina, South Carolina och Georgia.

Sänk inte garden bara för att vindhastigheten minskar och intensiteten av den här stormen gått ner till en kategori två, varnar Brock Long, chef för den federala katastrofmyndigheten Fema.

Vindhastigheten ligger på 45 meter per sekund och för med sig vågor på upp till fyra meter, enligt orkancentret NHC. I kuststaden Myrtle Beach i South Carolina gapade gatorna tomma, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Artikelbild

Jag mådde bra tills jag vaknade i morse och det var en spökstad, säger Kristin Beard en 40-årig torghandlare i staden.

På väg bort

Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence.

Vägarna har korkat igen på sina håll när människor flyr kustregionerna till säkrare platser. Men enligt Fema är folk inte säkra bara för att man tagit sig inåt landet.

Artikelbild

| Orkanen Florence fotograferad från ISS.

Översvämningar i inlandet dödar många människor, tyvärr, och det är vad vi kommer att få se, säger Brock Long, enligt AFP.

Varning från rymden

Artikelbild

| Orkanen Florence fotograferad från ISS.

Inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomacfloden som rinner genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.

Artikelbild

| Trafiken från Myrtle Beach dirigeras rätt.

"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".