"UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar", skriver Wallström (S) i ett mejl till TT.

När Trump under ett massmöte i Florida i helgen tog upp Sverige var det många som undrade vad han pratade om - särskilt här i Sverige.

Se vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, sade presidenten från scenen.

På söndagen förtydligade presidenten på Twitter att han refererat till ett inslag om Sveriges asylpolitik som sändes i Fox News på fredagen.

"Han har klippt ihop svaren"

I inslaget intervjuar programledaren Tucker Carlson filmaren Ami Horowitz, som gör flera tvivelaktiga och felaktiga påståenden om Sveriges flyktingpolitik. Han säger bland annat att det finns områden i förorter dit den svenska polisen inte åker och att den svenska regeringen försöker dölja dessa problem.

Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock för oss när vi såg det. Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun. Det här är inte schyst journalistik, säger Anders Göranzon, som är en av de två poliser som intervjuas i inslaget, till Dagens Nyheter.

"Bra att vi fick svar

Den svenska ambassaden i Washington DC tog under söndagen kontakt med USA:s utrikesdepartement för att få klarhet i vad presidenten menade. Efter Trumps klargörande svarade ambassaden att "vi ser fram emot att informera den amerikanska regeringen om svensk invandrings- och integrationspolitik".

Utrikesministern säger att "det är bra att vi fick svar på vad president Trump menade" och att regeringen arbetar för att sprida en korrekt bild av Sverige.

"Vi har löpande diplomatiska kontakter med amerikanska företrädare och inom ramen för dessa kontakter informerar vi om hur det ser ut i Sverige inom olika områden", skriver Margot Wallström.