Österby-Dannemora Socialdemokratiska förening har utsett Christina Thomsson till Årets bruksare, med motiveringen:
"För hennes oegennyttiga, ideella och humanitära engagemang för att hjälpa nyanlända familjer att komma in i vårt samhälle."
Utmärkelsen delades ut i samband med förstamaj-firandet i Österbybruk. Christina Thomsson har enligt motiveringen organiserat och tillsammans med andra hjälpt till att skaffa fram det nödvändigaste, och bistått vid kontakter med myndigheter:
"Språkcaféerna på söndagar är en annan viktig del i det vardagliga integrationsarbetet. Hennes djupa och mänskliga engagemang ger oss en varm förebild och förhoppning i en bitvis hård och bister omvärld."
UNT når Christina Thomsson på telefon dagen efter att utmärkelsen delats ut:
– Jag är väldigt glad naturligtvis. Inte bara för oss som jobbar med det praktiska och med kaféerna, utan också för dem som kommit till Österbybruk. Det är trevliga människor som vi hoppas ska stanna kvar i kommunen, för vi behöver dem här.
Christina Thomsson är frivilligarbetare i Svenska kyrkan och hennes arbete med nyanlända började via det tillfälliga asylboendet i Film år 2016.
– Vi samlades från flera föreningar och försökte få engagemang kring boendet, som bara fanns i ett halvår.
Arbetet har fortsatt även efter att asylboendet i Film stängdes. Christina Thomsson är bland annat engagerad i kaféverksamhet för nya kommuninvånare i Kyrkans hus, och har samlat in kläder och husgeråd som flyktingar saknat när de fått kommunplacering i Österbybruk.
– Man kan inte köpa begagnade möbler i Österbybruk och de hade inga nätverk alls när de kom hit. Men folk skänker väldigt mycket och vi samarbetar även med Ideella akuthjälpen i Östhammars kommun som hjälper oss med kläder.
Christina Thomsson hoppas att fler kommuninvånare ska engagera sig, inte minst som "språkvänner".
– Det finns ett stort behov av att träna svenska. Språkvänsprojektet finns i kommunen, men det behövs fler språkvänner.
Unga män som kommit hit skulle vilja ha jämnåriga svenska män att umgås med, säger Christina Thomsson.
– De skulle behöva det för att lära sig hur man lever som svenskar och öva på att prata svenska. På SFI får de lära sig många ord, men de vågar inte prata hela meningar.
Hon skulle också önska att fler arbetsplatser tog emot människor på språkpraktik.
– Vi har sett flera goda exempel där man jobbar med svenska språket, det gör stor skillnad.