Gun Lyd från Österbybruk hade tagit på sig Sverigedräkten dagen till ära. Som gammal lärare har hon alltid haft den på vid skolavslutningen, och nu på nationaldagen.
– Jag tycker den här dagen är viktig. Man kan stanna upp, tänka efter och känna en samhörighet med andra människor, säger hon.
Länsrådet Johan von Knorring som också är ordförande i Österbybruks herrgårdsstiftelse talade från hembygdsgårdens trappa. Han hyllade ljuset och skönheten i den här årstiden och konstaterade att Sverige inte firar sin nationaldag lika stort som grannländerna gör.
– Möjligen beror det på att vi inte drabbats av krig, förföljelse och förtryck. Jag tycker vi ska vara stolta över att vi inte behöver fira en dag som är förknippad med dramatiska omvälvningar utan samförstånd och sammanhållning, sade han.
Johan von Knorring berörde också Sverige och världen och det utbyte som funnits mellan Österbybruk och Vallonien sedan 1600-talet.
– Vallonerna som kom hit som smeder har haft stor betydelse för hela landets industriella utveckling. Kanske sitter några av deras ättlingar här i bänkarna i dag, sade han.
Efter ett fyrfaldigt leve för nationaldagen reste sig alla upp och sjöng den svenska nationalsången. Därefter tog kören vid på allvar.
I kaffestugan stod Hedvig Berko från Uppsala med en kopp nybryggt och en bulle i handen.
– Jag tog bussen hit. Kanske inte främst för nationaldagsfirandet utan för att det är så vacker miljö här, sade hon medan hembygdskaféets personal, Irmeli Bellander och Irene Pettersson, fyllde på med sockerkaka och smörgåsar inför den anstormning av fikasugna nationaldagsfirare som väntade utanför.