Nytt ölbryggeri till Österbybruk

Birgitta Blom driver StallcafĂ©et i Österbybruk och Ă€r en av tre delĂ€gare i nystartade Österbybruks bryggeri AB.

DelĂ€gare.  "Vi kallar det ett kultur- och skĂ„debryggeri, dĂ€r man kombinerar öl med mat och fĂ„r en historisk berĂ€ttelse om vallonerna som bryggde sitt öl hĂ€r i Österbybruk för lĂ€ngesen" sĂ€ger Birgitta Blom till UNT.

DelĂ€gare. "Vi kallar det ett kultur- och skĂ„debryggeri, dĂ€r man kombinerar öl med mat och fĂ„r en historisk berĂ€ttelse om vallonerna som bryggde sitt öl hĂ€r i Österbybruk för lĂ€ngesen" sĂ€ger Birgitta Blom till UNT.

Foto: Fanni Olin Dahl

Österbybruk2017-01-30 11:06

Vad Àr det ni har dragit igÄng?

– Ett mikrobryggeri som ska producera öl i belgisk anda. Vi kallar det ett kultur- och skĂ„debryggeri, dĂ€r man kombinerar öl med mat och fĂ„r en historisk berĂ€ttelse om vallonerna som bryggde sitt öl hĂ€r i Österbybruk för lĂ€ngesen.

NÀr öppnar ni?

– Vi hoppas vara igĂ„ng i slutet av maj. Bryggeriet och en pubdel ska dela lokaler med StallcafĂ©et som stĂ„r för maten.

Har du nÄgon erfarenhet av ölbryggning?

– Nej, men det har vĂ„r bryggare Lars Sönnebo som ocksĂ„ Ă€r delĂ€gare med mig och Monica RydĂ„ker. Han har tidigare bryggt i liten skala. Vi ser ocksĂ„ ett nĂ€ra samarbete med övriga aktörer pĂ„ omrĂ„det, till exempel OrangeritrĂ€dgĂ„rden.

Hur kom ni pÄ den hÀr idén?

– Ölbryggning har varit en gammal tradition pĂ„ vallonbruken. NĂ€r vi kom i kontakt med Lars Sönnebo föll det sig ganska naturligt. Jag drev kafĂ©et Ă€ven förra sommaren och det kĂ€nns extra roligt att kunna göra nĂ„got nytt, med anknytning till bygden, som dessutom Ă€r nĂ€rproducerat.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om