Just nu står Gimo herrgård utan köksmästare. Företaget söker också via Arbetsförmedlingen en innesäljare, en konditor, en marknadsassistent och en avdelningsansvarig fastighetsskötare. Fram till den 21 mars jobbade Gimobon Mattias Pedersen som just avdelningsansvarig fastighetsskötare på herrgården. Men han fick sparken efter drygt en månads provanställning.

Redan dagen innan han fick beskedet låg en annons om avdelningsansvarig fastighetsskötare ute på Arbetsförmedlingens platsbank. Mattias Pedersen hade då varit borta från jobbet i två dagar, eftersom han varit med familjens tvååriga dotter på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en akut situation. När Mattias Pedersen dagen efter frågade Günter Schneider om annonsen fick han ett oväntat svar.
– Han sade att jaha, du söker jobb, då är det väl lika bra att du slutar här.

Sedan fick han veta att han var uppsagd, eftersom han inte klarat av att utföra sina arbetsuppgifter.
– Jag frågade om han måste vara så otrevlig. Då sade han ”Gå nu, du tickar pengar och jag har inte tid att stå här och gulla med dig”.

Günter Schneiders ledarstil var också något som fick Gimobon Linus Ekberg-Lager att må dåligt. Han jobbade som diskare och servitör på herrgården för fyra eller fem år sedan.
– I två månader stod jag ut, sedan gav jag upp. Jag pallade inte med honom. Droppen var när han kom ut i köket en kväll när jag hällde ut vin ur några dricksglas. Han frågade vad jag höll på med, och sade att jag skulle hälla tillbaka vinet i flaskan. När jag svarade att jag inte visste vilken flaska, sade han åt mig att ta den som det fanns minst kvar i.

UNT har också haft kontakt med en kvinna som har praktiserat på Gimo herrgård. När hon började där hoppades hon på ett framtida jobb på herrgården. Men hon ändrade sig snart.
– Det var en otrolig tung och spänd stämning med honom hökandes runt hörnet. Folk tassade på tå och var rädda för honom.

Under praktiken fick hon uppfattningen att de nyanställda inte fick tid att lära sig arbetsuppgifterna.
– De fick inte tillräckligt med inskolning, och sedan fick de skit för att de inte kunde grejerna.

När UNT når Günter Schneider och berättar vad tidigare personal vittnat om medger han att det kan finnas vissa som tycker mindre om hans ledarstil.
– Jag är väldigt tydlig och konsekvent i mitt ledarskap. Det finns säkerligen någon som man är mer populär hos, och någon annan där man är mindre populär. Men jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt med personalen.

Att vissa inte klarar av jobbet och får sluta ser han som naturligt, liksom att det är en stor personalomsättning i restaurangbranschen. Günter Schneider tillbakavisar även uppgifterna om att han skulle ha uppmanat personal att hälla tillbaka vin i flaskan.
– Det är fullständigt uteslutet, helt gripet ur luften.

Att Gimo herrgård skulle ha utlyst Mattias Pedersens tjänst innan han fick sparken stämmer inte heller.
– Han vet väl inte hur många fastighetsskötare jag behöver. Det där är bara spekulation, säger Günter Schneider.

Hotell- och restaurangfacket har medlemmar på Gimo herrgård. Men ombudsmannen Carina Wendle i Västerås har inte blivit kontaktad av någon av dem med anledning av arbetsklimatet.
– Günter Schneider är vida känd. Han har varit krögare i många herrans år, och vet hur man ska göra och vad lagar och regler säger. Däremot tror jag att han utnyttjar det på dem som inte är fackliga medlemmar.