Årets upplaga var inget undantag. Tvärtom deltog fler ekipage än vanligt på lördagskvällen och publiken var också den extra stor, något som måhända berodde på att midvinterfestivalen i år ägde rum på en lördag och vädret dessutom var behagligt med bara någon enstaka minusgrad.

– Ett vanligt år brukar det vara mellan 4000 och 5000 besökare. Plussa på den siffran du, sade polisens Olle Rehn.

Tjugondag Knut innebär för de medverkande i Gimos knutmassofirande att de klär ut sig och går i gatan, som det vedertaget heter. Går längs Bruksgatan i Gimo – upp och ner förbi herrgården – och visar vad de åstadkommit.

Artikelbild

Som Algatsgänget, till exempel. De hade till årets knutmasso bestämt sig för att bygga barnfavoriten Thomas & Vänner, en skapelse de varit sugna på under många år.

– I år blev det äntligen av och vi har lagt ner fantastiskt många timmar på att få den klar, sade en av männen bakom konduktörsmaskerna och fortsatte:

– Tåget är dessutom väldigt tungt att dra, men det är det värt.

Med barnen flirtade också Gugges gäng, som strax efter förra årets firande beslutade sig för att vara smurfar i år.

Artikelbild

– Vi bestämde oss tidigt, men började bygga först kring lucia. Många timmar har det blivit senaste tiden, sade Gammelsmurfen.

Nioåriga Otto Redwing Brodin från Alunda tyckte att clownerna var bäst.

Artikelbild

Varför?

– För att de var roliga. Och lite läskiga.

Artikelbild

I publiken stod också premiärbesökaren Margareta Nilsson från Vallentuna. Hennes son arbetar i Uppsala och han hade hört talas om knutmassofirandet i Gimo:

– Vi tittade på bilder på nätet innan och det är väldigt roligt att se allting i verkligheten. Finast tycker jag att vallonerna är, de passar så bra in här i bruksmiljön, sade hon.

Om vallonerna (gjorda av Lill-Hillbomsgänget) var ett i miljön passande inslag var Gimo Wild Mooses kannibaler ett något mer udda. Tolv kannibaler gick gatan fram och mellan sig drog de en rykande varm gryta.

– I oktober bestämde vi vad vi skulle vara och sedan låste vi oss vid den tanken. Därefter var det bara att köra och i dag har vi laddat med långbastu och bad i isvak, innan vi byggde ihop delarna till vår gryta. Den var nämligen för stor för att bygga ihop inne i garaget, sade en av kannibalerna.

Fotnot: Årets knutmasso i Gimo vanns av Thomas & Vänner-tåget med 93 poäng, följt av Smurfarna på 88 poäng, Crossbridge-hästar 57 poäng, Vallonerna 54 poäng, Mumindalen 27 poäng och Repmånad 25 poäng.