Antenn ska ge bredband där fiber är för dyrt

Östhammars stadsnät vill testa trådlös bredbandsanslutning på landsbygden som en alternativ lösning till fiber. Kommunstyrelsens arbetsutskott ställer sig nu bakom förslaget.

Östhammars stadsnät vill testa trådlös bredbandsanslutning via radiomast i Berkinge.

Östhammars stadsnät vill testa trådlös bredbandsanslutning via radiomast i Berkinge.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammar2019-11-16 13:00

Pilotprojektet ska genomföras i Berkinge i Östhammars kommun. Den beprövade tekniken innebär att en radiomast placeras i närheten av ett 40-tal hushåll. Kunderna får sedan en antenn monterad på huset som kopplas till ett datauttag inne i bostaden.

Radiolösningen kan ge hastigheter upp till 100 Mbit per sekund och har en anslutningsavgift på cirka 12 000 kronor. Detta i jämförelse med fiberuppkoppling som kan kosta upp till 25 000 kronor för kunden.

– Det är dessutom väldigt lätt att efteransluta eftersom du bara behöver sätta upp en antenn istället för att gräva in fiber, säger Jan Rydberg, stadsnätschef på Teknisk förvaltning.

Radiomasten har en räckvidd på cirka 2,5 till 3 kilometer i vardera riktning. För att det ska fungera måste hushållet vara placerat inom denna radie. I framtiden hoppas man kunna applicera den här lösningen i resten av kommunen, där det är kostsamt för kommersiella aktörer att gräva in fiberuppkoppling. Skärgården och södra delen av kommunen mot Norrtälje är tänkbara platser.

Finns det några nackdelar?

– Eftersom det är handlar om en radiolänk så är den väderberoende. Kapaciteten kan gå ner om det till exempel snöar kraftigt, men det kommer fortfarande att fungera, säger Jan Rydberg.

Kostnaden för etableringen av radiomasten är beräknad till 750 000 kronor. Pilotprojektet genomförs inom befintlig ram för bredbandsinvesteringar 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!