I en gammal ladugård tillhörande Hargs bruk, utanför Östhammar, har träbildhuggaren Karl Sjögren sin lilla verkstad.

Sedan september 2017 har han huserat här och det är hans första egna verkstad. Här ryms flera snickarbänkar, hyllor med material och väggar fyllda av verktyg.

– Oftast arbetar jag i lind. Det är ett mjukt och lättarbetat träslag, men det kräver någon slags ytbehandling. Annat är det med exempelvis ek. Hårt och svårjobbat, men med en naturlig lyster, säger han.

Artikelbild

| Verktyg. Handhyveln är till stor hjälp i Karl Sjögrens arbete som bildhuggare.

27-åriga Karl Sjögren kommer ursprungligen från Täby kyrkby. Där bodde han sina första tio år, innan familjen flyttade till Fagersta.

Osäker på vad han ville göra efter gymnasietiden flyttade han till Uppsala för att läsa filosofi, men vid ett besök hemma hos föräldrarna fick han syn på en broschyr på köksbordet. En broschyr som berättade om utbildningar vid Sätergläntans slöjdskola i Dalarna.

– Jag hade ingen erfarenhet alls av hantverk, men tyckte att smideskursen verkade kul. Jag anmälde mig, men den kursen var fulltecknad och då sa jag helt enkelt åt dem att skriva in mig på en kurs där det fanns plats.

Så gick det till när Karl Sjögren började sin träutbildning 2012 och den kursen i folklig allmogeslöjd ledde via något år på resande fot i Europa till Tibro hantverkscentrums bildhuggarutbildning.

Artikelbild

| Rosor. Ett klassiskt bildhuggarmotiv är rosor, som här gjorda till en spegel.

Våren 2016 arbetade han som mest intensivt med gesällprovet, det stora riksvapnet i ek som han fick inspiration till på Vasamuseet i Stockholm, och för någon månad sedan fick han sitt gesällbrev. Ett stort och viktigt steg för Karl Sjögren:

– Bildhuggarkonsten är nästan bortglömd. I Sverige finns det bara en handfull utövare och för mig var det viktigt att få mäta mig med bildhuggare från förr.

Artikelbild

| Skodon. Dessa annorlunda skor har Karl Sjögren huggit fram för en kunds räkning.

I samband med utdelningen av gesällbrev i Blå hallen i Stockholms stadshus utsågs Karl Sjögren också till Årets gesäll – en utmärkelse han gläds mycket åt och som innebär att han under våren ges möjlighet att åka till England för något han kallar en gesällvandring i modern tappning.

– Jag ska dokumentera de kulturmiljöer som hovbildhuggaren Grinling Gibbons besmyckade under slutet av 1600-talet och så ska jag besöka två framstående och nu verksamma träbildhuggare i London.

Artikelbild

| Verktyg. Skölpar i olika storlekar är några av de verktyg en bildhuggare använder.

Karl Sjögrens uppdrag är annars av många olika slag. Det kan vara återskapandet av en saknad del till en möbel eller nytillverkning av skor till en modekollektion. Och nu senast har han arbetat med en stor stol i enklare barockstil.

– Jag är scenograf åt Teater Oland och de ville ha en sådan med i sin nya föreställning på Gamla Uppsala Museum, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| Gesällprov. Karl Sjögrens gesällprov ansågs vara så stort att endast kronan bedömdes. Den övriga delen av det stora riksvapnet i ek var heller inte klar när bedömningen gjordes.

– Barnföreställningen har redan haft premiär och vuxenföreställningen har premiär på trettondagsafton.