Strålskyddsmyndigheten har genomfört en tillsyn av Forsmark och hittat brister i anläggningen. Det är framförallt komponenter som dieselaggregat för reservkraft och så kallade hjälpkylvattenschakt som inte håller måttet. Förra året var kärnkraftverkets säkerhet tillfredsställande men den graderingen har nu sänkts till acceptabel.
– Det är så klart inte bra, men samtidigt är det ingen som helst fara för drifts- och strålsäkerheten. Myndigheten anser att själva driften fortfarande är stabil. Men vi tar självklart säkerheten på största allvar och tar till oss av kritiken, säger Johanna Blavier, presschef på Forsmark.
Myndigheten graderar säkerheten på en fyrgradig skala: Oacceptabel, acceptabel, tillfredsställande och bra.
– Vi har själva identifierat de förbättringsområden som myndigheten pekat ut och har tagit fram åtgärder för att komma tillrätta med problemen i den framtida planeringen.
Men Strålskyddsmyndigheten gör bedömningen att det kommer att ta flera år att till exempel återställa statusen för dieselaggregaten för reservkraft till en tillfredsställande nivå.
– Jag kan inte kommentera just det, men vår absoluta ambition är att åtgärda det som behövs förbättras så fort som möjligt. Vissa delar är lättare att fixa medan andra tar längre tid.
Myndigheten anser att Forsmarks organisation måste bli bättre eftersom den gamla anläggningsdelen och bristerna i hjälpkylvattenschakten inte har förbättrats. Just oförmågan att prioritera mellan korta och långsiktiga frågor pekas ut som ett bevis på att organisationen inte fungerar fullt ut.
– Vi arbetar löpande med dessa frågor men jag kan inte sätta en tidpunkt när allt är åtgärdat. Vi har en budgeterad del för detta arbete och i dagsläget behöver vi inte extra medel, säger Johanna Blavier.
UNT har tidigare rapporterat om Forsmarks problem med till exempel en reaktor som inte använts för elproduktion och Strålskyddsmyndighetens kritik kring hur tillsättningen av kärnkfratsverkets vd gick till. I september 2024 inträffade en dödsolycka när en 25-årig man avled i samband med att han svetsade i ett rör. Arbetsmiljöverket kom fram till att olyckan inte orsakades av några brister i arbetsmiljön.