20 meter staket togs ned – bråket tas till domstol

Kommunen gick emot markägarens vilja och rev delar av ett staket. Var det ett brott mot Europakonventionen och äganderätten, eller ett sätt att värna strandskyddet? Det ska nu avgöras i domstol.

Bengt Bohlin vid staketet som blivit en stridsfråga. Arkivbild.

Bengt Bohlin vid staketet som blivit en stridsfråga. Arkivbild.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2023-04-05 05:00

Familjen Bohlin äger en strandfastighet vid Sunnanöviken utanför Öregrund och har tvistat med Östhammars kommun i flera år för att kommunen tagit ner 20 meter av ett staket, som familjen betraktar som sin egendom. I september 2022 stämde de kommunen och nu i april ska frågan till sist avgöras i Uppsala tingsrätt.

Staketet löper längs tomtgränsen ner mot vattnet. De sista 20 metrarna passerar det över en bit kommunal mark som ligger som en kil in på familjens tomt och delar strandlinjen. 

Kommunen menar att den del av staketet som löper över kommunal mark är deras att fritt förfoga över. Våren 2020 rev kommunen därför helt enkelt bort den delen för att öka allmänhetens tillträde till strandlinjen. Men man meddelade inte familjen Bohlin i tid och på ett överklagbart sätt. 

undefined
Målet ska upp i Uppsala tingsrätt den 18 april.

Under tiden staketstriden har pågått har flera fel begåtts av Östhammars kommun. Bland annat ansågs bygg- och miljönämnden ha kringgått ägarfrågan genom att skicka föreläggande till tekniska nämnden med uppmaningen att ta bort staketet. Ett förfarande som underkändes av länsstyrelsen i mars 2021.

Kommunen fick bakslag på flera punkter och länsjuristen Ida Sennström Agering konstaterar: "Sammanfattningsvis är nämndens beslut behäftat med så allvarliga fel att det bör undanröjas i sin helhet."

Enligt länsstyrelsens bedömning har staketet stått på platsen långt innan strandskyddsbestämmelserna trädde i kraft 1975 och omfattas då inte av strandskyddet.

undefined
"Det är tråkigt att vi kommit till den punkten att frågan behöver avgöras rättsligt men det är bra att en oberoende part kan höra båda sidors perspektiv och fälla ett avgörande", säger Marie Berggren, chef växande kommun Östhammar.

Men kommunen ser annorlunda på saken.

– Det handlar om att allmänheten ska få tillgång till stranden. Strandskyddet är starkt, det ges nästan inga undantag från det. Även om ingen vill använda marken ska den göras tillgänglig, för så står det i lagen, sa Marie Berggren, verksamhetschef för växande kommun, när UNT skrev om saken 2021.

I skadeståndsmålet ska prövas om kommunen brutit mot Europakonventionen. Det gäller dels att familjen inte fick chans att överklaga beslutet och om kommunen överträtt skyddet för äganderätten.

Målet ska upp i Uppsala tingsrätt 18 april. Familjen Bohlin vill ha 45 000 i ideellt skadestånd och 11 499 kronor i ersättning för den del av staketet som tagits bort.

– Jag hoppas förstås att vi vinner, men vi trodde vi fått rätt redan när länsstyrelsen tog beslutet 2021. Det struntade ju kommunen i och körde glatt över oss, säger Bengt Bohlin.

Intill familjen Bohlins tomt ligger en camping som kommunen vill slopa barriären till. Staketet som skiljer tomterna åt togs ned 2021. Arkivbild.
Intill familjen Bohlins tomt ligger en camping som kommunen vill slopa barriären till. Staketet som skiljer tomterna åt togs ned 2021. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!