30 års bibelsamlande ställs ut

800 biblar, varav den äldsta en handskrift från 1200-talet på pergament. Det har Inge Bruce fått ihop under nära trettio år som bibelsamlare. I helgen ställer han ut sin samling.

Inge Bruce ställer ut sina biblar i helgen.

Inge Bruce ställer ut sina biblar i helgen.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-09-05 08:00
I helgen ställer distriktsläkaren Inge Bruce från Kolarmora i Uppland ut sina biblar på Österbybruksmässan i Ånghammaren vid herrgården. Han har samlat sedan 1980 och har nu runt 800 bib­lar och bibeldelar i sin samling. Den första han köpte var en bibel daterad 1674, före Karl ­XII:s bibel. Den äldsta han äger är en riktig raritet, en bibelhandskrift från 1200-talet skriven på latin på pergament.

Bland de unika biblarna kan även nämnas Gustav Vasas bibel från 1541. Inge Bruce har bland annat åtta av tolv upplagor av hela bibeln från 1600-talet och hans samling saknar kanske motstycke i landet. Den sista en och halvmilen hem till Inge Bruce tar man sig fram på en slingrig ko-stig till väg. Under färden skruvas man längre och längre in i det uppländska landskapet och det känns som att man aldrig kommer fram. Stannar till, greppar mobilen och slår en signal, undrar om jag ändå inte kört för långt. Då är jag framme, visar det sig.

Det gamla soldattorpet från mitten av 1700-talet utstrålar charm, och miljön med ladugårdar, röda hus och vita knutar kan liknas vid ett typiskt Astrid Lindgren-landskap. Inge Bruce hälsar välkommen in och i varje litet skrymsle finns det biblar, biblar och ännu fler biblar.
När han ser mig putta undan en trave för att hitta en plats att sitta på, förklarar han lågmält att "de finns överallt bara för att jag förbereder utställningen, annars ser det ju inte riktigt ut så."

Det var hans bakgrund i en baptistförsamling i Sandviken under tonåren som ledde fram till att han började samla på biblar.
- Då, på 1970-talet, läste jag bibeln mycket. Under det årtiondet började nya översättningar komma, som David Hedegårds översättning av Nya Testamentet och Levande Testamente, säger han.
- Med samlingen vill jag visa bibeln på grundspråken och sedan bibelns väg till Sverige. Den vill hylla landets första bibel, Gustav Vasas bibel år 1541 och sedan vad som hänt med utvecklingen med bibelöversättningar i landet fram till i dag. Jag strävar efter att ha en så hyfsad komplett samling på svenska som möjligt.

Tidigare satte han ut annonser i dagstidningar med texten "biblar köpes". Det gör han inte längre, för så fort en sådan annons kommer ut dräller det in svar. Men det betyder inte att han är färdig med samlandet. Auktionsfirmor är en källa till att komplettera bibelsamlingen. Det han spanar efter i dag är främst 1500- och 1600-talsbiblar. Ett mål är att ha samtliga blad av 1526 års översättning av Nya Testamente, det året kom Nya Testamentet på svenska.

Biblarna står inte som rena museiföremål, utan bokstaven i skriften är fortfarande levande:
- Min favoritbok att läsa är Psaltaren. Den gillar jag. Texterna kan ha en helande och läkande funktion, och de kan vara poetiska, säger distriktsläkaren Inge Bruce, som hoppas att hans barn så småningom kan tänka sig att över samlingen.
- Det vore tråkigt om den hamnade på en institution, då får ju inte privatpersoner möjlighet att samla, jag vet vad det betyder ...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om