I Vamsta i norra delen av Östhammars kommun är mobiltäckningen i princip obefintlig. När 80-åriga Anita Gröndahl fick besked av sitt telefonbolag att Telia skulle släcka kopparnätet den 30 november, och att abonnemanget därmed upphörde sagda datum, kontaktade hon Telia för att skaffa ersättningen "mobil hemtelefoni" och mobilt bredband. Men precis som i flera andra fall blev det en miss i kommunikationen varpå det fasta telefonabonnemanget avslutades i förtid. Eftersom Anita Gröndahl saknade mobiltäckning blev hon helt avskuren från omvärlden.
– Jag fick ett paket med router, simkort och telefonapparat. Men jag är inte människa att fixa det där, säger Anita Gröndahl som reste till en av sina döttrar i Stockholm för att komma ifrån isoleringen.
Sedan hennes barn engagerat sig fick Anita Gröndahl tillbaka den fasta telefonen efter några dagar, samt ett mejl där bolaget bad om ursäkt. Telia har nu lovat att skicka ut en tekniker och att sätta upp en yttre förstärkningsantenn om det behövs. Dottern Tina Vincent är mycket kritisk mot bolagets agerande.
– Man kan inte ställa äldre människor utan kommunikation på det här sättet, säger Tina Vincent som också tvivlar på att surfmängden som Telia erbjuder räcker.
86-årige Bernhard Axelsson i Hökhuvud råkade också ut för problem. Han valde att avsluta det fasta abonnemanget när han fick hem paketet, och lyckades själv installera mobil hemtelefoni. Men efter någon vecka slutade det plötsligt att fungera.
– Det var något fel på programmeringen, jag kanske hade tryckt på någon knapp. Men det är nog fler än jag som haft problem, säger Bernhard Axelsson som tycker att Telia borde ha skickat ut en tekniker redan från början.
Nu fick han i stället ta hjälp av Östhammars konsumentrådgivare May Strandberg som efter slussning mellan Telias olika avdelningar hamnade rätt. En tekniker kom sedan ut till Hökhuvud och åtgärdade felet.
– Att bara skicka ett paket som de fordrar att kunderna kan hantera på det sättet är lite svårt för dem som är äldre. Men jag är nöjd så länge det fungerar nu, säger Bernhard Axelsson.
Enligt Telias pressavdelning skickar bolaget alltid ut en tekniker inför installationen, om kunden önskar det. Alla utlovas få den hjälp som behövs. Den bilden har inte May Strandberg fått.
– Det som bekymrar mig är att de inte skickar ut en tekniker om de förväntar sig att kunden kan lösa installationen själv.
Fel kan också dyka upp efter installationen, som för Bernhard Axelsson. UNT har varit i kontakt med Telias supportavdelning.
– Ibland kan man få ut en tekniker. Det beror på hur det ser ut, alla fall är unika. Vi kollar uppkopplingen och ser vad som behöver göras för att lösa problemen, säger en supportanställd.
May Strandberg uppmanar den som får problem att kontakta operatören som kunden tecknat avtal med.
– Bolaget har fullt ansvar för att det ska finnas täckning hos kunden, och de ska lösa det kostnadsfritt. Många äldre och andra som har svårt med ny teknik kommer att behöva hjälp med den här teknikövergången. Jag undrar om Telia underskattat problemen.
Men att kräva Telia eller någon annan operatör på skadestånd går inte.
– Vi har ingen skadeståndslag i Sverige som reglerar det. Däremot har man rätt till ersättning för extra utgifter. Men ofta ger det försvinnande lite i jämförelse med den skada som problemen vållar, säger May Strandberg.