Björn Andersson är fritidspedagog på Öregrunds skola. För ungefär tre år sedan fick han nog, när han såg att resultatet av skolans enkät visade att det inte förekom någon som helst mobbning på Öregrunds skola.
– Det var en undermålig enkät, för resultatet var inte sant. Mobbning förekommer på alla skolor, säger Björn Andersson med eftertryck.
Han började leta på internet efter andra enkäter, baserade på kunskap och forskning. På nätet fann han Olweusmetodens enkät som verkade betydligt mer tillförlitlig än den som skolan haft. Men för att få jobba enligt Olweusprogrammet måste man ha en särskild instruktör på skolan. I stället för att ta in en extern instruktör bestämdes det att Björn Andersson skulle få gå utbildningen, som sedan hösten år 2011 har bekostats under 18 månader av barn- och utbildningsnämnden i Östhammars kommun.
Olweus-programmet är indelat i tre nivåer. På skolnivå innehåller programmet en enkät som eleverna besvarar varje år, samtal i personalen, översyn av rastvakter och en samordningsgrupp. På gruppnivå ingår klassmöten varje vecka och gemensamma klassregler. Och på individnivå handlar det om hur man hanterar en mobbningssituation och vilka åtgärder som vidtas.
Som förälder får man alltid information om ens barn har varit inblandat i något mobbningsrelaterat. Föräldern Anna Gårdmark sitter med i skolans samordningsgrupp där man utbyter idéer och diskuterar hur man ska prata med barnen om mobbningsfrågor.
– Vad kan barnen göra om de ser att någon är ensam eller ledsen? Vilket språkbruk får man ha, och vad är okej att säga till varandra? Det handlar om att skapa bra samtal och god kamratskap, säger Anna Gårdmark.
Björn Andersson betonar vikten av vuxenansvar och att det är all skolpersonals ansvar att upptäcka och motverka mobbning, både i klassrummet, i matsalen och på skolgården.
– De som jobbat länge enligt den här modellen har ett väl utvecklat rastvaktsystem, med tillräckligt många vuxna ute och dessutom en vilja hos all personal att se att mobbning kan förekomma. Man måste bara gå in och lyssna.
Enligt de två första enkätresultaten har drygt 10 procent av eleverna på Öregrunds skola upplevt att de blivit utsatta för upprepade kränkande handlingar i skolan. En liten ökning har även skett. Men det kan bero på att skolbarnen blivit mer medvetna om att det man sett eller upplevt kan vara mobbning, säger Björn Andersson.
Rektorn Birgitta Söderberg tillägger att det är ett långsiktigt arbete.
– Nu är visserligen projektet i slutfasen, men arbetet ska absolut leva vidare och förhoppningsvis spridas till andra skolor.