Återtag av okänt avfall kan dröja

Flera av de containrar som kan innehålla felmärkt, radioaktivt avfall i Forsmark är rostangripna. Men enligt SKB äventyras inte säkerheten i SFR och ett återtag lär dröja.

Återtag nödvändigt.  Slutförvaret SFR i Forsmark härbärgerar låg- och medelaktivt driftavfall från svenska kärnkraftverk samt radioaktivt avfall från industri, sjukvård och forskning.   Nära 3000 avfallstunnor med okänt avfall från Studsvik måste återtas, oklart när.

Återtag nödvändigt. Slutförvaret SFR i Forsmark härbärgerar låg- och medelaktivt driftavfall från svenska kärnkraftverk samt radioaktivt avfall från industri, sjukvård och forskning. Nära 3000 avfallstunnor med okänt avfall från Studsvik måste återtas, oklart när.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2015-11-03 06:00

Det framgår av ett svar som SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, lämnat till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Som UNT tidigare skrivit har SKB beslutat att närmare 3 000 avfallsbehållare som förvaras i containrar i SFR, slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall, måste skickas tillbaka till företaget Svafo i Studsvik för analys och eventuellt omkonditionering och ny placering. Bakgrunden är att SKB år 2012 uppmärksammades av Svafo om felmärkt avfall på 7 000 liknande fat med historiskt S14-avfall i Studsvik. I en del avfallstunnor upptäcktes vätskor, bland annat kvicksilver.

– Fler fat än förväntat innehöll också fissilt material som uran och plutonium vilket visade att man haft dåligt dokumentation av avfallet. Frågan är om det även gäller avfallet i SFR, säger utredaren Anders Wiebert på SSM.

Ett återtag måste ske, men det är oklart när. SKB bedömer att en planerad hanteringsanläggning vid Svafo för omhändertagande av avfallet ligger mer än fem år framåt i tiden. Enligt bolaget finns ingen rimlig möjlighet till mellanlagring på någon annan plats. SSM har begärt att SKB i avvaktan på återtag – som är en komplicerad och dyr process med betydande risker i arbetsmiljö och strålskydd – ska redogöra för riskerna med att låta containrarna stå kvar i SFR i väntan på återtag till Studsvik.

En del containrar som använts var begagnade och rostskadade i samband med deponeringen i SFR. Miljön i bergrummet kan ha bidragit till ytterligare försämring av plåtarna i vissa fall, enligt SKB. Anders Wiebert på SSM kan inte bedöma vilken betydelse det har innan han hunnit sätta sig in i SKB:s rapport.

– Är det så att industrin har bra mellanlagringsmöjlighet i SFR utan att det försvårar ett framtida återtag så har vi sagt att det är acceptabelt att containrarna står kvar i avvaktan på återtag, säger Anders Wiebert.

SKB skriver i rapporten att det aktuella avfallet för närvarande inte ger någon säkerhetspåverkan under driftskedet i förvaret och man bedömer att avfallet kan mellanlagras i SFR. Bolaget skriver vidare att man infört ett program för kontroll av eventuellt läckage av aktivitet från förvarsdelen, som möjliggör tidig upptäckt. Om läckage sker kan avfallet omhändertas på liknande sätt som dränagevatten från olika förvarsdelar i SFR. Underhållsåtgärder i taket för att undvika vattendropp på avfallscontainrar utförs också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om