Bäddat för ny strid om strömmingen
Miljökontorets hälsoskyddsinspektörer säger även i år nej till att arrangörerna för Fiskarfesten lagar strömmingen hemma. Men det är inte omöjligt att politikerna åter kör över tjänstemännen och ger klartecken i alla fall.
- Fisk är ett väldigt känsligt livsmedel med en helt annan bakterieflora än till exempel rött kött. Tidigare har vi låtit dem hållas, men vi gör fel om vi inte följer lagstiftningen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Ronald Sjölund.
Gick emot
I fjol gick dock politikerna i miljönämnden emot beslutet och godkände tillagningen. Miljökontoret överdrev riskerna, ansåg vice ordförande Bertil Alm (c).
- Vi måste följa lagstiftningen. Men det är ju dom som bestämmer, säger Ronald Sjölund som även i år kommer att avslå arrangörernas ansökan om de envisas med att tillaga läckerheterna i sina egna hushåll.
Björn Gunnarsson, representant för arrangören Öregrunds föreningsallians, skriver i årets ansökan att fiskrätterna läggs på lådor fyllda av is under den tid som försäljningen pågår och att alla som deltar vid försäljningen förses med skyddshandskar. Därmed tycker föreningen att de har uppfyllt "alla de krav som ställts på oss som arrangörer". Var någonstans fisken ska tillagas nämns dock inte i ansökan, varför miljökontoret begärt in en komplettering. Blir det låsta positioner även i år, ska frågan tas upp till diskussion i miljönämnden.
Utesluter inte ett ja
- Problemet med förslaget att tillaga fisken i ett skolkök är att skolan kräver att någon från matbespisningen är där. Men kanske kan man lösa det med att använda ett kök i någon bygdegård, säger Bertil Alm (c).
Han utesluter inte att nämnden även i år kan gå emot ett avslag från miljökontoret.
- Det är en avvägningsfråga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!