De rättsliga turerna runt Karöbron, som byggdes över Husbackasundet på 1960-talet, har varit många. I fjol genomförde Trafikverket en breddning av vägen och förstärkte samtidigt brobanken för att möjliggöra tyngre trafik över bron mellan Husbacka och Söderön. Flera lokalföreningar och privatpersoner hade inför projektet försökt få Trafikverket att ändra sig och bygga en ny, längre bro för att öka vattengenomströmningen och underlätta för båttrafiken. När det inte gick anförde man att Trafikverkets anmälan inte borde godtas utan föreskrifter om kompletterande skyddsåtgärder i form av ett flertal hål/trummor i syfte att öka vattenutbytet mellan Gran- och Östhammarsfjärden. Men det fick inget stöd av länsstyrelsen.
Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen som kommit fram till att länsstyrelsen inte haft laglig grund för sin begränsade prövning. Målet återförvisas därför till länsstyrelsen för prövning om "ytterligare försiktighetsmått" kopplat till den totala miljöpåverkan. Domstolen konstaterar också i domskälen att Granfjärden är belastad med höga halter av fosfor och kväve vilket gör att den inte uppfyller miljökvalitetsnormerna.
Yngve Gustavsson är en av dem som engagerat sig i frågan:
– Det är bra om länsstyrelsen kan pröva det en gång till, men det beror på vad det blir av det. Det här är ett stort fiasko alltihop och för båttrafiken är det ett elände.
UNT har inte nått ansvariga på länsstyrelsen. Malin Lingh på Trafikverket säger att det är fullt möjligt att anlägga trummor i efterhand för att öka vattenflödet. 3,9 miljoner kronor har projektet kostat hittills.