Barnen ger fritids gott betyg

Pyssel, pingis och skridskoåkning – allt är bra med fritids, och man får göra nästan vad som helst. Fast ibland blir det för pratigt.

Pyssel. Fabian Negga, Elias Seppälä och Isabell Lundgren gör armband.

Pyssel. Fabian Negga, Elias Seppälä och Isabell Lundgren gör armband.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2016-01-29 08:00

Skolinspektionen har inget att anmärka på fritidshemmen i kommunen (se faktaruta). Men vad säger skolbarnen? UNT har gjort ett besök på ett av kommunens tio fritids, på Hammarskolan i Gimo, för att fråga några elever i årskurs 3 vad de tycker. Phlengphon Kaeprasoet är i full färd med att skissa ett porträtt av "vem som helst", hon brukar måla en massa figurer.

– Fritids är bra. Man får göra typ vad som helst, nästan varje dag. Vi brukar spela spel.

Elias Seppälä och Fabian Negga sitter vid ett bord i närheten och gör armband med bokstäver. Ofta spelar de pingis och biljard, berättar de.

– Vi är ute ibland, vi har gått till Hammarbacken. Och varje måndag går vi till ishallen och åker skridskor, säger Fabian Negga.

Isabell Lundgren håller också på att göra ett armband. Precis nyss målade hon ett litet slott med en uteplats.

– Det bästa med fritids är att man får pyssla. Men det får man mest till jul och påsk, säger Isabell Lundgren.

Är det inget som inte är bra med fritids? Isabell Lundgren kommer på en sak.

– Vi måste gå till skolan varje gång vi ska ta mellis. Då blir det alltid så pratigt även när vi ska vara tysta.

Phlengphon Kaeprasoet nämner att barnen inte lyssnar på personalen ibland.

– Men sedan blir det bra när de säger till.

I Östhammars kommun har bara 37 procent av fritidshemmens personal pedagogisk högskoleutbildning, vilket är betydligt lägre än rikssnittet på 51 procent. Det är något som kommunen vill ändra på – även om det går långsamt. Marie Åkerlöf vid Hammarskolans fritidshem är en av fyra kommunanställda som pluggat under 2,5 år parallellt med jobbet. Inom kort kan hon titulera sig fritidspedagog och behörig lärare i förskola och F3.

Hon trivs på fritids och berättar att man har pedagogiska teman som "tallriksmodellen", "barns rättigheter" och "hållbar utveckling". Man följer skolans planering, men anpassar till fritids. Dessutom har de varit ute i blåbärsskogen, plockat höstlöv och haft spa med hand- och ansiktsbehandling.

– Vi försöker ha det lite styrt. Men barnen tycker att det är rätt fritt ändå, säger Marie Åkerlöf som gärna vill att både pojkar och flickor ska prova på att göra sådant som de inte brukar mellan varven.

– Ibland kommer de på att en del saker är jätteroliga.

Skolinspektionen har inte varit på besök vid Hammarskolans fritids. Marie Åkerlöf gläds ändå åt rapporten.

– Det är jätteroligt att de tycker att det funkar bra, det är ett plus i kanten för oss som jobbar också.

Inga anmärkningar av Skolinspektionen

Östhammars fritidshem uppfyller lagens krav och får inga anmärkningar av Skolinspektionen.

I november 2015 fanns det 812 elever inskrivna i kommunens fritidshem. Nationell statistik visar att år 2014 var 76 procent av alla elever i åldrarna 6–9 år inskrivna i kommunens fritidshemsverksamhet, jämfört med rikets 83 procent. Andelen inskrivna elever i åldern 10–12 år var 20 procent (riks 21 procent). När det gäller antalet inskrivna elever per avdelning var siffran 36 (riks 41) och antal barn per årsanställd var 20 (riks 22).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om