Tekniska förvaltningen lägger i april sista handen på förfrågningsunderlaget inför vårens upphandling. Troligen kan byggnationen komma igång efter sommaren. Men redan nu finns skisser på hur det kan komma att se ut när allt är klart. Entrén ska tillgängliggöras med en bred trottoar, handikappsangöring och strategisk placering av övergångsställen, enligt det skissförslag som konsultfirman Thyréns tagit fram. Träfasaden på den nya byggnaden är tänkt att ge ett robust intryck vilket också ska återspeglas i utrustning och möbler, via enkla former och material i fasad och ytskikt.
Sammanlagt handlar det om cirka 800 kvadratmeter biblioteksyta. Kultur- och fritidschef Lena Hellström och räknar upp både barnhörna, studieplatser, kreativa rum, konstytor, kafédel och omklädningsrum för personal som ska ingå.
– Det här är spännande, det är inte många kvadratmeter och vi försöker ändå få ihop det på ett luftigt sätt.
Där kafé och servering finns i dag kommer det att vara toaletter och studierum. Den ännu obyggda kafédelen i biblioteket sitter ihop med receptionen som besökaren möter direkt i entrén. Meningen är också att man ska kunna ta med sig sitt kaffe ut på terrassen söder om biblioteket. Här ska det också gå att placera en tillfällig scen vid större evenemang. Den befintliga häcken behålls för att ha ett visuellt skydd i parken mot biltrafiken. Samtidigt ska trädgården öppnas mot kyrkan tvärsöver korsningen för att öka tillgängligheten för gångtrafikanter.
Som UNT skrivit ingår en del renoveringsarbete i den befintliga byggnaden i investeringsprojektet, bland annat handlar det om fönster, fasad och åtgärder för koppartaket som visat sig ha fuktproblem. Tekniska kontoret räknar i sin kalkyl med att hela projektet ska kunna hållas inom investeringsbudgeten på 22 miljoner kronor.
– Något nytt tak ryms inte i budgeten, säger tekniska kontorets chef Annila Bexelius och tillägger att anbuden kan vara både högre och lägre än vad kommunen kalkylerar med i dag.
– En entreprenör kan ha olika skäl till att lägga ett lågt anbud, sådant har hänt förut. Går det bara åt 20 miljoner kronor får kultur- och fritidsförvaltningen så klart en lägre hyra.
Kultur- och fritidsnämnden avsätter 300 000 kronor för konstnärlig utsmyckning i lokalerna. Det är i nuläget oklart om den klassiska neonskylten på Bio Storbrunn kommer att renoveras upp och finnas kvar, men Lena Hellström hoppas att det kan bli så.
– Vi har fått många önskemål om det från Östhammarsborna.