Den förlängda samrådstiden för planområdet Sandika norra gick ut den 30 mars. Ett trettiotal yttranden har inkommit till Östhammars kommuns bygg- och miljöförvaltning, och flera som yttrat sig är positiva till planens utformning med bevarade gröna stråk. Men det finns samtidigt en oro för att naturmarker som i dag är välbesökta rekreationsområden med slingrande stigar mellan skogen och vattnet försvinner.
Kultur- och fritidsnämnden anser att det rörliga friluftslivet bör säkras på ett tydligare sätt i planen. Man föreslår därför att en utvecklad strandpromenad mellan Östhammar och Sandika säkras i plankartan. Carina Bohlin är en av flera närboende på Kärleksallén som bekymrar sig över att naturområden kan gå förlorade.
– Det här området är omtyckt inte bara av oss som bor här. Många går längs stigen på Kärleksallén och längs strandkanten varje dag. Jag tycker att det är synd att man tar bort ett naturområde som är så nära tätorten, säger Carina Bohlin.
Hon tror att endast de som får tomter nära vattnet kommer att gynnas av den nya planen.
– Det blir inga sammanhängande grönområden kvar. En av anledningarna till att bo i Östhammar är närheten till naturen, säger Carina Bohlin som även oroar sig för barnens skolväg som kommer att sträcka sig ända till Frösåkersskolan i Ed från årskurs 4.
Ingrid och Kurt Söderholm vid Kärleksallén ser positivt på att Östhammar växer söderut. Men de har också invändningar. Om detaljplanen blir verklighet kan de få nya grannar på bergskammen som har insyn rakt in i bostadshusets sovrum. Dessutom anser de att skogsområdet ner mot Näsuddsviken stängs av genom tomterna i nordväst.
– För de boende skulle det kunna vara fint att gå ned till vattnet genom det här grönområdet, säger Ingrid Söderholm som i likhet med flera andra bekymrar sig för den ökade trafiken som kommer att belasta Albrektsgatan genom Östhammar.
Helena Strandgren är planarkitekt på bygg- och miljöförvaltningen. Nu ska alla yttranden sammanställas och förändringar av planen kan ske, berättar hon.
– Vi har ett uppdrag från de folkvalda att ta fram en detaljplan över det här området. I samrådsförslaget prövas idéer och sakägare som bor i närheten får ge sin syn på saken. Sedan jobbar man in yttrandena för att komma med ett så bra förslag som möjligt till granskningsskedet.