Breddad vägbank i stället för ny bro

Granfjärden avsnördes i princip på 1960-talet när Karöbron byggdes. Men någon ny bro vill Trafikverket inte bygga.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2014-01-10 08:59

I stället ska vägbanken breddas. Många i närområdet är kritiska.

– Innan bron och vägbanken byggdes var sundet 140 meter brett, nu är det åtta meter. Det är klart att det blir en jäkla skillnad på vattenkvaliteten och flödet mellan fjärdarna med en sådan flaskhals, säger Anders Waltersson som är med i både vägföreningen Granskäret och föreningen för ett friskare vatten i Östhammars- och Granfjärden.

Yngve Gustavsson har bott i närområdet i hela sitt liv och berättar om förändringarna som skett efter att bron stod klar 1967. Vassen har brett ut sig, fisket i fjärdarna har försämrats och siktdjupet har minskat.

– Dessutom talar ju alla prognoser för att vattennivåerna kommer att stiga kraftigt de närmast 100 åren. Det är Karöbron inte byggd för.

Den smala och relativt låga passagen under Karöbron ställer i dag till det för båttrafiken mellan Granfjärden och Östhammarsfjärden. Det går knappt att mötas under bron, och sikten i den snedställda kanalen på norrsidan är så dålig att man inte ser eventuell båttrafik från andra sidan. När vattnet är strömt är det svårt att alls ta sig igenom med roddbåt eller kanot.

Både Yngve Gustavsson och Anders Waltersson undrar varför Östhammars kommun inte har satt press på Trafikverket för att få till en ny, längre bro.

– Det borde ligga i kommunens intresse att satsa på invånarna och på turismen. Gör man inget åt Karöbron nu så kommer det aldrig att hända något, säger Anders Waltersson.

Östhammars kommun har ställt sig bakom Trafikverkets planer på att enbart förstärka vägbanken och skapa dubbla körfiler.

– Jag förstår kritiken och funderingarna, men i högsta grad tycker jag att vi har engagerat oss från kommunen och sagt att vi vill att Trafikverket går till botten med den här frågan innan man gör något. Men det är Trafikverket som äger frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

Enligt Trafikverkets utredningar är det inte klarlagt att en lång bro skulle förbättra vattenkvaliteten eftersom näringsämnen skulle frigöras.

– Den här breddningen och bärighetsförbättringen av vägbanken ökar trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter och framkomligheten för tung trafik, men vattenkvaliteten påverkas varken positivt eller negativt, säger Malin Lingh som är projektledare på Trafikverket.

Projektet kostar cirka 2,5 miljoner kronor. Skulle det senare visa sig att en ny bro, trots allt, behöver byggas över Husbackasundet måste betydligt mer pengar frigöras via regionförbundets länstransportplan.

– Där är utrymmet så enormt begränsat att det har inte har varit aktuellt för oss att prioritera det, säger Jacob Spangenberg.

Byggstart tidigast i slutet av 2014

Karöbron och vägbanken över Husbackasundet/Karösundet byggdes i mitten av 1960-talet. Hur stor påverkan bron haft för den försämrade vattenkvaliteten i fjärdarna är omtvistat. Nyligen gick yttrandetiden ut för att lämna svar på Trafikverkets skrivelse. Vägföreningen Granskäret kritiserar i skarpa ordalag arbetsplanen. Även föreningen för ett friskare vatten i Östhammars- och Granfjärden, Östhammars fiskevårdsområdesförening, Lindersviks tomtägare och flera andra har ifrågasatt Trafikverket. Länsstyrelsen, före detta Fiskeriverket och Östhammars kommun har ställt sig bakom åtgärderna. Om Trafikverkets arbetsplan vinner laga kraft kan projektet genomföras i slutet av år 2014 eller år 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om