En av dem som svettats över uppgiften är Elisabeth Lindkvist. Hon är versamhetscontroller vid barn- och utbildningsförvaltningen i Östhammars kommun
– Inom grundskolan saknas det 20 lärare med rätt behörighet. De tjänster som är tillsatta med obehöriga lärare löper som visstidsanställda. De allra svåraste personalgrupperna att få tag på är exempelvis lärare inom NO, språk, slöjdlärare samt SVA. Men det är svårt att få tag i även andra lärarkategorier.
Inom förskolan arbetar både barnskötare och förskollärare. Just nu saknas tolv utbildade förskolelärare i Östhammars kommun, varav några är barnlediga. På de aktuella tjänsterna arbetar personal som inte är utbildade till förskolelärare.
Östhammars kommun har ännu ingen bild över läget inför våren. Rekryteringsarbete kommer att påbörjas i samband med budgetarbetet 2017.
I Tierps kommuns grundskolor är 91 procent av lärarna behöriga i de ämnen som de undervisar i. En hög andel, enligt utbildningschefen Henrik Hedqvist.
– Det är en högre andel än samtliga stockholmskommuner.
Han säger att rektorerna inför det här läsåret har fått jobba hårdare för att hitta personal.
På gymnasiet är andelen behöriga något lägre än i grundskolan, men det beror enligt Henrik Hedqvist på att andra krav när det gäller behörighet för yrkeslärare.
– Vi har en extremt hög behörighet, och betygen stiger i gymnasiet.
För Henrik Hedqvist är det viktigt att ha en hög andel behörig personal eftersom han ser en koppling mellan kompetens och kvalitet i skolan.
– Meritvärdet i grundskolan borde ligga lite högre, men jag tror att vi kommer att få se bättre resultat här inom kort tack vare att vi har en hög andel utbildade lärare.
Arbetsmiljön tror Henrik Hedqvist är en faktor till att skolpersonal söker sig till kommunen. Lönemässigt ligger Tierp i "mitten".
– Vi har inte de högsta lönerna, men inte heller de lägsta.
I Knivsta annonserar man just nu efter sju förskollärare, fem lärare och en fritidspedagog, alla till tillsvidareanställningar. Britt Marie Hedlund, skolchef, är inte oroad över lärarläget i kommunen just nu.
– Vi har haft en ovanligt lättsam start i år. Jag har fått flera signaler på att Knivsta är en populär kommun att jobba i. Det kanske beror på pendlarläget.
Britt Marie Hedlund har inte heller fått några signaler från rektorerna om att det skulle vara problem med att rekrytera lärare.
I Heby kommun är det däremot väl förspänt när det gäller andelen behöriga lärare i årskurs ett till nio medan den stora utmaningen ligger i att rekrytera flera behöriga förskollärare. Så kan läget sammanfattas i Heby kommun.
– När det gäller lärare i årskurs ett till nio är bara en dryg handfull av våra lärare utan behörighet, och det gäller i huvudsak ämnena musik, slöjd och bild, säger Daniel Holmvin, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Heby kommun.
Huvudorsaken till det goda lärarläget för årskurs ett till nio tror Daniel Holmvin är den allmänt positiva trend som råder i kommunen med bland annat höga inflyttningstal, höga placeringar i olika skolrankingar och en hög skolpeng. Han menar också att strukturen och ledningen för kommunens skolor är väl fungerande.
– Jag pratade häromdagen med en lärare som arbetat på en Uppsalaskola en period och som nu kommit tillbaka till Heby, som menade att det finns en förbättringskultur i Heby. Det är ord som man naturligtvis slickar i sig med välbehag som skolchef, säger Daniel Holmvin.
Den stora utmaningen ligger alltså i att rekrytera flera behöriga förskollärare till Heby kommun som just nu bygger ut Lönneberga förskola i Heby och dessutom planerar för ytterligare utbyggnader av förskolorna på andra orter i kommunen. I nuläget uppgår antalet obehöriga förskollärare till uppemot ett tiotal.
– Vi har haft många annonser ute men vi har väldigt svårt att hitta behöriga förskollärare, vilket jag förstått gäller även för många andra kommuner. Men det gäller också all annan förskolepersonal, även helt outbildade vikarier. Till den som är intresserad av att jobba som vikarie på förskolorna i Heby kommun sänder jag ut uppmaningen: Ring! Du har jobb på måndag!