Brist på Skogsmulle-ledare

Skogsmulle-suget är stort i Alunda när verksamheten har kommit igång igen efter flera års sömn. Men det är svårt att få tag på nya ledare:- Jag tror tyvärr att många känner att de inte hinner, säger Alundas enda Mulle-ledare Karin Bergström.

Ebba Lindholm och Fredrika Jernberg spanar in  Mulle Ingela Gustavssons långa svans.

Ebba Lindholm och Fredrika Jernberg spanar in Mulle Ingela Gustavssons långa svans.

Foto: Sanna Casson

Östhammar2007-05-27 20:00
Temat för dagen är nyckelpigan. Barnen som är mellan fem och sex år gamla sitter och lyssnar på Mulle-fröken Karin som berättar vad nyckelpigan lever på och hur den blir till.
- Den äter bladlöss, berättar snart femåriga Fredrika Jernberg för UNT: s reporter och tar en stor tugga från sin ostsmörgås.

Men det är dåligt med nyckelpigor i Alunda-skogen den här dagen. Barnen springer runt länge i gula signalvästar och gummistövlar på jakt efter rödsvartprickiga småkryp.
- Fast vi hittar många spindlar och blommor i stället, säger Hugo Rodin nöjt.
Under 70-och 80-talet var Skogsmulle ett oerhört populärt fenomen och bara i Alunda fanns ett tjugotal Mulle-ledare, men med tiden minskade verksamheten för att sedan helt försvinna på orten, något som friluftsmänniskan Karin Bergström ändrade på i våras.
- Jag är väldigt intresserad av djur och natur och kände att det är viktigt att kunna erbjuda barnen en sådan här verksamhet. Särskilt i dagens samhälle när barn och ungdomar tillbringar så mycket tid framför tv:n och datorn, säger hon.

Och hon fick bra respons, det är många Alunda-barn som vill vara med i Mulle. Så många att alla inte har fått plats.
- Vi skulle verkligen behöva vara fler ledare, men det är väldigt svårt att hitta dem. Jag tror tyvärr att många känner att de inte hinner, konstaterar hon.
I dag är Karin Bergström den enda Mulle-ledaren i Alunda vid sidan av Ingela Gustavsson, som i bland kommer in och gästspelar som Mulle på söndagsträffarna. Men förhoppningen är att de ska bli fler för att kunna utöka gruppen i framtiden.
FAKTA om skogsmulle

Skogsmulle-verksamheten arrangeras av Friluftsfrämjandet och startade 1957, för exakt 50 år sedan.
I dag har Mulle över 400 lokalavdelningar med ungefär 8 000 ideellt arbetande ledare i Sverige.
Syftet med Skogsmulle är bland annat att stimulera barnens nyfikenhet, samarbetsförmåga och kunskaper om naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om