Brister i kunskap om matallergi

Kökspersonalens kunskap om olika matallergier brister vid flera av de 31 skol- och omsorgsköken som finns i Östhammars kommun.

Östhammar2011-05-04 18:52

 Det visar en genomgång från kommunens livsmedelsinspektörer. Nu ska rätt utbildning råda bot på problemen.
Skolor och omsorgskök är skyldiga att kunna servera allergikost, och mot den bakgrunden har livsmedelsinspektörerna Caroline Nordström och Erik Unander-Scharin under våren genomfört ett matallergiprojekt som nyligen avslutats.

Livsmedelsinspektörerna har besökt samtliga 31 kök som finns på kommunens skolor och omsorgsboenden. Frågor som tagits upp är bland annat vad personalen har fått för utbildning om allergikost, hur separeringen av olika livsmedel fungerar och hur det ser ut med förvaringen. 
– Vi har kommit fram till att det finns en del återkommande brister i utbildningen om matallergi, säger Caroline Nordström och tillägger att det är viktigt att ha sådan kunskap med sig.
– Annars kan det få förödande konsekvenser. Det här handlar om en känslig grupp människor, och man kan till och med dö av en allergichock om det vill sig illa.

Livsmedelsinspektörerna har lämnat över resultatet av sin genomgång till måltidschefen vid Östhammars kommun.
– Vi vill att kökspersonalen ska få utbildning, just för att de är skyldiga att kunna servera säker mat, säger Caroline Nordström.
Måltidschefen Annelie Wallén säger till UNT att kökspersonalen, drygt 80 personer, redan har fått en del utbildning i sådana här frågor.
– Men vi ska ha fler utbildningar också, och rätt utbildningar. Kunskapen finns redan på många kök. Men den ska absolut finnas på alla kök. 
En kartläggning genomförs just nu på måltidsenheten för att ta reda på vilka utbildningsbehov som finns. Det kommer att ligga till grund för olika insatser.
– Vi kommer att jobba med allergikostfrågor och egenkontroll i höst, det hade vi redan planerat in, säger Annelie Wallén.
Hon ser både för- och nackdelar med den genomgång som livsmedelsinspektörerna har gjort.
– Vissa saker kan vara bra att få veta så att man kanske skärper till sig.

Men ibland kan personal ha känt sig kontrollerad av livsmedelsinspektörernas besök, menar Annelie Wallén.
– Ibland har de nog blivit ställda eller rädda och inte vetat vad de ska svara, fastän de egentligen kan. Förtroendet kan få sig en liten knäck.
Med ytterligare utbildning hoppas hon att man kan jobba bort den rädslan.
– Inspektörerna gör sitt jobb och det går bra att diskutera med dem. Förhoppningsvis kan kökspersonalen med mer utbildning få en positiv verifikation på att man gör rätt i stället för att man känner sig rädd, säger Annelie Wallén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om