Brister i stöd till våldsutsatta kvinnor

Östhammars kommun brister i stödet till våldsutsatta kvinnor, och barn som bevittnat våld. Det konstaterar Socialstyrelsen, som gjort en granskning av kommunens arbete.

Östhammar2012-10-14 11:09

Östhammar är en av 60 slumpvis utvalda kommuner som nu granskas av Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen. I ett fall befaras barnen, enligt den förhandsbedömning som gjorts av handläggare, ha bevittnat pappans våld mot mamman och barnen ska dessutom ha uppvisat allvarliga hälsoproblem. Trots detta har socialnämnden beslutat att inte inleda utredning med hänvisning till föräldrarnas kontakt med öppenvården. Socialstyrelsen anser att nämnden därmed har brustit i att utreda barnens behov. Det påpekas att utredning enligt lag ska inledas både gällande vuxna och barn utifrån vad som kommit till nämndens kännedom.

Handläggningen av ärenden ska vidare dokumenteras fortlöpande, vilket inte alltid skett. I dokumentationen av utredningar om barn som bevittnat våld har det visat sig att det i flera fall saknas eller bara finns någon enstaka anteckning i journalen. Socialnämnden ska också säkerställa att det sker en övergripande kvalitetsuppföljning inom samtliga verksamheter.

Östhammars kommun har gjort en bred utbildningsinsats för att många olika personalkategorier ska få kunskap inom området, och på uppdrag av kommunen genomför ortens ideella kvinnojour en långsiktig informations- och kunskapsspridning bland kommunens anställda. Men i intervjuer som Socialstyrelsen gjort framkommer att kunskapen inom området är varierande och att kunskaper saknas inom äldre- och handikappomsorgen, och till viss del även hos individ- och familjeomsorgen. Utifrån vad som framkommit anser Socialstyrelsen att det främst inom äldre- och handikappomsorgen finns ett stort behov av kompetensutveckling för att kunna identifiera våldsutsatta och säkerställa att dessa får sina behov tillgodosedda.

Enligt intervjuade chefer och handläggare finns ett välfungerande samarbete med ortens ideella kvinnojour, vilket bekräftas av företrädaren för kvinnojouren Freja. Enligt vård- och omsorgschefen har omvårdnadspersonalen fått information från kvinnojouren, men i övrigt saknas kompetensutveckling. Flera handläggare har i intervjuer även uttryckt att informationen för att nå våldsutsatta behöver utvecklas. Socialstyrelsen ser kommunens pågående omarbetning av handlingsplanen om våld i nära relationer som ett bra sätt att utveckla flera områden. Redovisning av åtgärder ska lämnas från socialnämnden senast den 23 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om