Enligt Gunnar Dryselius, projektledare för beläggningsarbeten på Trafikverket, har ny ytbeläggning lagts för att öka vägens livslängd. Det handlar dock inte om oljegrus.
– Det här kallas ytbehandling, och är ett klister som man sprider ut och drar över ett finare stenmaterial i ett tunt lager.
Trots att det rör sig om finkornigt grus finns en ökad risk för stenskott under den närmaste perioden.
– Vi rekommenderar lägre hastighet och varnar för stenskott på sträckan. Vår förhoppning är att trafiken anpassar hastigheten efter hur vägen ser ut under någon veckas tid.
Hade det inte varit bättre att lägga ny asfalt?
– Asfalt är betydligt dyrare och det finns planer på att bygga om hela väg 288 till mötesseparerad väg. För att klara vägbeläggningen tills man kommer till den här etappen har vi gjort den här åtgärden.
Enligt Gunnar Dryselius skulle ny asfalt hålla onödigt länge, runt 15 år.
– Enligt de mest positiva ordgångarna kommer den här vägsträckan att byggas bort ganska snart, kanske inom fem till tio år. Att asfaltera vore att göra en åtgärd där man inte kan utnyttja hela livslängden.
På en sträcka söder om Gimo har väg 288 nyligen asfalterats. Men den delen ska enligt Gunnar Dryselius inte dras om.
– Dessutom fanns större skador där. Vägen höll på att glida isär och vi var tvungna att göra något för att hålla en anständig trafiksäkerhetsnivå.