På måndagseftermiddagen kom beskedet via ett pressmeddelande från Vattenfall att Eva Halldén slutar som vd på Forsmark och Ringhals den 1 mars. UNT nådde henne för en telefonintervju under tisdagen.
Hon berättar att det har varit oerhört givande att jobba på kärnkraftverken med de frågor som dyker upp och det engagemang som finns för verksamheten.
– Ibland när man går omkring på området vid fuktigt väder kan man höra elen vi producerar i ledningarna, så vi är väldigt nära vår produkt. Det är väldigt stimulerande. Men redan från början när jag klev in som vd på Ringhals så hade jag en viss horisont att jobba med de här frågorna. Nu har jag gjort det och känner mig färdig med de uppdrag jag fått. Det är vemodigt, men också roligt att fortsätta med nästa utmaning.
Eva Halldén bor i Stockholm och tillträdde som vd för Ringhals 1 januari 2012. Sedan tillkom vd-uppdraget i Forsmark i början 2014 efter att Stefan Persson slutat med omedelbar verkan.
– Det uppdrag jag fick då var införa en ny organisation i Forsmark som liknande Ringhals, så att man skulle kunna underlätta för samarbete. Den organisationen gick vi in i 1 oktober förra året.
Forsmark och Ringhals har i dag gemensamma stabsfunktioner för ekonomi, IT, inköp, administration, HR och kommunikation. Nästa steg är att Forsmark och Ringhals ska närma sig varandra ännu mer och planer finns att starta ett gemensamt bolag.
– Verksamheterna är speglingar av varandra, säger Eva Halldén.
Kunde inte det här vara lämpliga frågor för en vd med erfarenhet från båda bolagen?
– Så hade man kunnat göra, men det är ett tungt arbete att vara vd på kärntekniska anläggningar och det känns naturligt att någon annan tar det vidare på operativ nivå. Jag kommer att jobba med de här effektiviseringsfrågorna på strategisk nivå på Vattenfalls huvudkontor i Solna. Det är mitt eget val att göra så.
Lönsamheten är vikande för kärnkraftsindustrin med låga elpriser, höjd effektskatt och stränga säkerhetskrav för att undvika olyckor och angrepp. I Oskarshamn och Ringhals ska fyra reaktorer avvecklas i närtid. Men Eva Halldén tror ändå på kärnkraftens framtid.
– Jag är övertygad om att vi kommer ha kärnkraft ganska länge i Sverige. 40 procent av elproduktionen kommer i dag från kärnkraft och elförsörjningen tror jag inte går ihop sig om man tar bort det till år 2020.