Östhammars kommun har beslutat att de fyra kommunala badplatserna Rastsjöbadet i Ramhäll, Älvsnäsbadet på Söderön, Sundbadet mellan Östhammar och Öregrund och Gräsöbaden ska avvecklas av ekonomiska skäl. Baden har kommunen arrenderat av privata markägare.
Kommunen har öppnat för att baden kan bli kvar om någon annan tar över driften.
– Vi har inte tagit beslut om att stänga badplatser även om det kanske blir följden om det inte finns intressenter som vill ta över driften. Vi ser gärna att markägare eller ideella föreningar tar vid och fortsätter drifta dessa och vi är positiva till att även ge ekonomiskt stöd, säger Nicklas Bergström (M), ordförande i kultur- och idrottsnämnden.
Anette Rosling som bor i området och är aktiv i Sunds samfällighetsförening tror inte på kommunens lösning.
– Vi är en liten förening med många äldre människor och några få yngre. Att driva ett bad kräver stora resurser i form av personal då drift och underhåll av lokaler och gräsklippning är omfattande. Det klarar vi inte, säger hon och fortsätter:
– Vårt bad ligger bra till inne i vik i Östersjön så temperaturen i vattnet är bra. Det gör att Sundbadet lockar många barnfamiljer från hela kommunen.
Sunds bysamfällighet har valt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
Hans Tibell representerar Yttersby bysamfällighet som äger marken där Älvsnäsbadet ligger. Han tycker kommunens tanke är god för att i nästa andetag säga:
– Det fungerar kanske på en del håll där idrottsföreningar med många medlemmar sköter baden. Tyvärr har inte vi det. Risken är stor att vårt bad kommer att försvinna.
Hans Tibell upplever kommunens agerande kring beslutet som underligt och förvirrat.
– Kommunen har inte hört av sig sedan de fattade beslutet – inte en ljud. Man borde klara av att prata med folk och informera ordentligt, säger Hans Tibell som får medhåll av Anette Rosling.
Niclas Bergström beklagar hur informationen kring beslutet skötts och förklarar att kontakt ska tas med föreningarna de arrenderat av.
Anette Rosling säger att kommunen fortsatt måste ha huvudansvaret för baden.
– Kommunala sommarjobbare är en lösning som man skulle kunna tänka sig, framförallt under semestermånaderna, säger hon.
Rosling, liksom representanter för de andra föreningarna, öppnar dock för att de kan finnas med i någon omfattning och hjälpa till samt fortsätta att arrendera ut mark.
Men det finns stora frågor som rör underhåll av byggnader vid baden, där menar föreningarna att kommunen måste ha ett huvudansvar.
– Underhållet av toalett och omklädningsrum har varit eftersatt i många år. Det finns inte heller någon handikappanpassning av toaletten. Det här är saker som vi inte själva har råd att lösa, menar Anette Rosling.
Från det största oppositionspartiet – Socialdemokraterna – får föreningarna stöd. I en motion som Tomas Bendiksen undertecknat kräver partiet att det politiska styret omprövar sitt beslut.
Han konstaterar att nedläggningen av de fyra baden innebär en minskning av de kommunala badplatserna med 30 procent (från 13 till 9 stycken). Han menar att beslutet blir extra olyckligt då det handlar om fyra barnvänliga bad.
I motionen skriver Tomas Bendiksen att hans parti inte motsätter sig föreningsdrift av baden, men att kommunen måste ha huvudansvaret.