De ska få sunda vanor redan nu

Folkhälsorådet i Östhammars kommun inleder till hösten ett samarbete med Uppsala universitet i ett forskningsprojekt som rör femåringars hälsa och välbefinnande. I förra veckan samlades barn och föräldrar till en träff som ett första led i projektet.

Femåringar och deras föräldrar är målgruppen i projektet som är beräknat att pågå i fem år. På bilden syns barn på Tomtberga förskola i Östhammar.

Femåringar och deras föräldrar är målgruppen i projektet som är beräknat att pågå i fem år. På bilden syns barn på Tomtberga förskola i Östhammar.

Foto: Jesper Möller

Östhammar2004-04-20 00:00
Projektet är tänkt att på längre sikt påverka yngre barn och deras föräldrar och få dem att förstå betydelsen av att aktivera sig fysiskt och att äta hälsosam kost för att undvika vällevnadssjukdomar i framtiden. 225 barn födda 1999 ska inledningsvis ingå i projektet med start i oktober och året därpå är tanken att ytterligare en kull ska ansluta till projektet.
— Det gäller att starta i tid för att påverka barnens vanor. Vi vill få dem att röra på sig mer och äta riktigt, säger Ulf Holmqvist, folkhälsosekreterare på fritidsförvaltningen.

Testar metoden
Tillsammans med Marika Hillbom på fritidsförvaltningen har han nyligen träffat barn födda 1998 och deras föräldrar för att informera om friskvård. Syftet har varit att testa metoden som senare ska användas när projektet drar igång på allvar. Sammanlagt har ett 80-tal föräldrar, barn och personal på förskolor i kommunen tagit del av informationen i Östhammar, Alunda och Österby.
För att nå femåringarna har man fört enklare diskussioner kring ett skelett och när det har talats om kost har kroppen liknats vid en bil som behöver bränsle, berättar Ulf Holmqvist.

Hoppfull
— Jag har haft med mig en bil och pratat om snabb bensin som tar slut fort, alltså snabbt socker och jämfört det med långsam bensin. Vi vill få barnen medvetna om att snabbmat inte alltid är så bra, säger han.
Forskningsprojektet är tänkt att dokumenteras och utvärderas i samarbete med Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet tillsammans med fil.dr Gunilla Burell.
Ulf Holmqvist ser positivt på framtiden.
— Hittills har arbetet slagit ut väl och vi tror att informationen har gått hem. Förhoppningen är att projektet leder till en medvetenhet hos barnen där vi kan se effekter om fem år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om