De vill lyfta Östhammars företagsklimat

Företagsklimatet i Östhammars kommun måste bli bättre. Det var alla överens om vid den workshop som hölls i Uppskedika på måndagen.

Moderator. Anna-Lena Holmström från Svenskt Näringsliv var moderator vid träffen i Hökhuvuds bygdegård. Mycket tid ägnades åt gruppsamtal och det hölls även föredrag med titeln "Den empatiske byråkraten".

Moderator. Anna-Lena Holmström från Svenskt Näringsliv var moderator vid träffen i Hökhuvuds bygdegård. Mycket tid ägnades åt gruppsamtal och det hölls även föredrag med titeln "Den empatiske byråkraten".

Foto: Josef Nylén

Östhammar2017-10-16 16:53

Videon är inte längre tillgänglig

Östhammars kommun är sämst i länet när det gäller företagsklimat, men nu ska trenden vända. Åtminstone var det en spridd förhoppning vid den workshop som ordnades av Företag i samverkan på måndagen i Hökhuvuds bygdegård i Uppskedika. UNT talade med både företagare, politiker och tjänstemän som delade med sig av sina idéer och tankar om hur Östhammar ska få Sveriges bästa företagsklimat – eller i alla fall hamna på topp 100 i Svenskt Näringslivs företagsrankning.

Christina Williamsson Liw är nytillträdd ordförande i Företag i samverkan, ett samarbetsorgan för de lokala företagarföreningarna ihop med Östhammars kommun. Hon såg måndagens workshop som ett startskott för näringslivet och kommunen.

– Jag tycker att vi tillsammans är på rätt väg genom den här dagen, vi behöver ta gemensamma krafttag och öka tilliten. Företagen behöver känna att de blir lyssnade på och det måste vara konkurrens på lika villkor. Bland annat borde kommunen säkerställa att man verkligen får det man frågar efter vid upphandlingar.

Enligt den senaste rankningen hamnar Östhammar på plats 256 av 290 kommuner. Kommunens näringslivschef Ulf Andersson trodde inte att det beror så mycket på brister som rör hans arbete.

– Det ligger nog inte så mycket hos mig, utan det som många företagare säger till mig är att vi i kommunen är för sega med att ge tillstånd och besked. För mig är det den enskilt viktigaste frågan att företag ska ha goda förutsättningar att utveckla sina verksamheter.

Ulf Andersson menade att de låga siffrorna måste tas på allvar, men påpekade även att det finns flera ljuspunkter när det gäller företagandet i Östhammars kommun.

– Vårt näringsliv mår egentligen ganska bra. Fler nya företag startade år 2016 än de två åren innan, och hittills i år har vi endast haft ett enda företag i konkurs. Det måste vara något slags världsrekord.

Bygg- och miljöförvaltningens chef Charlotte Köhler talade om ökad digital service via kommunens webbplats och lade även fram idén om att utveckla Östhammar kommuns kundtjänst Östhammar Direkt med sakkunnig personal som kan jobba med riktad support både mot privatpersoner och småföretagare.

– Jag tror att det är ett bra steg att företag, politiker och tjänstemän träffas så här och att vi pratar om våra roller och vårt uppdrag. Många småföretag upplever sig vara utsatta och vill bli mer lyssnade på.

Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) var inne på ett liknande spår.

– Vi ska inte bara försvara oss, utan lyssna och ta till oss.

Oppositionsrådet P-O Olsson (M) talade om vikten av närhet mellan företagare och kommunen, samt en gemensam målbild.

– Det är något som vi i politiken måste jobba med tillsammans med företagen.

Lång åtgärdslista

Det senaste året har Östhammar kommun sjunkit till plats 256 av 290 företagsrankningen som Svenskt Näringsliv genomför. En lång "åtgärdslista för att vänta utvecklingen" har tagits fram av kommunen och prioriterat är bland annat att jobba med uppföljning av företagsärenden, erbjuda kunskapsseminarier och på flera sätt öka dialogen mellan kommunen och företagen. Dessutom ska e-tjänster via kommunens hemsida förbättras. Utbyggnad av infrastruktur och bredband samt bostadsbyggande och planläggning av industrimark finns också med på åtgärdslistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om