Debatt om kontantlöst samhälle

Är det kontantlösa samhället ett samhälle för alla? Det var det genomgripande temat när Handikapprörelsen i Östhammar bjöd in representanter från Nordea och Swedbank till samtal.

Foto: Lisa Gidlöf

Östhammar2013-02-19 08:03

Uppemot 50 personer hade samlats i Missionskyrkan i Östhammar när Handikapprörelsen i Östhammar (HSO), hade bjudit in representanter från Nordea och Swedbank för att tala om det kontantlösa samhället.
Inga Alm, ordförande i HSO Östhammar, inledde:
– Valfrihet är viktigt för oss, det borde vara upp till var och en att bestämma om man vill betala med kort eller med kontanter.

Därefter var det dags för publiken att ställa sina frågor till de tre representanterna från Nordea och Swedbank i Östhammar. Pia-Maria Hammarling, ordförande i Synskadades riksförbund i Östhammar, var en av de första som tog till orda.
– Det finns punktmärkta bankomater med talfunktion för synskadade, men de fungerar inte alltid. Är ni villiga att kontrollera så att dessa fungerar? Unga Synskadade gjorde nyligen en undersökning som visade att få av landets punktmärkta bankomater fungerade som de skulle.

Jenny Samuelsson, kontorschef på Nordea i Östhammar, svarade på kommentaren.
– Jag ska föra vidare den informationen till Nordeas bankomatgrupp som får undersöka saken vidare.
En man i publiken ville veta mer om syftet kring att utveckla kontantlösa banker. Han menade att det var jobbigt för många äldre människor att hantera flera koder, vilket krävs då vi förväntas betala med kort i butik och betala räkningar via nätet.
– Det finns flera skäl till varför bankerna blir kontantlösa. Att hantera kontanter innebär höga transportkostnader vilket också skadar miljön. Dessutom ökar kortanvändningen markant i alla åldrar, sade Susanne Lund, kontorschef på Swedbank i Östhammar.

En kvinna i publiken menade att det inte bara är äldre och synskadade som drabbas av att kontanthanteringen försvinner allt mer.
– Jag har svårt att se likheten mellan att betala med kort och med pengar. Jag vill ha mina pengar i handen, så att det blir tydligt. Dessutom får jag inte använda internetbank eftersom jag har en god man.
Susanne Lund, kontorschef på Swedbank, svarade även på den kommentaren.
– Våra nya tjänster passar inte alla, då får man komma in till oss så att kan vi hjälpa till att hitta personliga lösningar. Vi kommer att hitta lösningar för de allra flesta, sade hon.

Siv Moberg, anställd på Nordea och delaktig i ett projekt om att utveckla kontantfrihet i regionen, beskrev utvecklingen av ett kontantfritt samhälle som en internationell trend.
– Kontantanvändningen minskar i Norden och i hela Europa. I USA finns det dock problem, för där är man väldigt konservativa i sina betalningssystem och använder till exempel fortfarande checkar.

samtal pågår. Barbro Mattsson, HSO, Jenny Samuelsson från Nordea, Susanne Lund från Swedbank, och Siv Moberg från Nordea diskuterade kort och kontanter.foto: lisa gidlöf

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om