Ett företag har för några veckor sedan gjort utskick med erbjudande om fiberanslutning för hushåll i delar av Östhammars tätorter, och många invånare har kontaktat Östhammars kommun för att få veta om det är läge att nappa eller om det är ett alternativ att ansluta sig till kommunens stadsnät. Flera har förgäves försökt få besked via Östhammars stadsnäts hemsida där företaget Open Net sköter kundservicefrågorna eller genom stadsnätschefen Jan Rydberg. UNT har även skrivit om problemen med att få klara besked om kostnader och tidsplaner för grävning i olika områden.
– Det är luddigt för oss allihop. Jag har fått hundra samtal på två veckor om stadsnätet, och ibland är det frågor som inte ens Jan Rydberg kan svara på eftersom det handlar om andra aktörer och vad de gör, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
LÄS MER: Hård kritik mot stadsnätet
LÄS MER: Fiberutbyggnad på väg att ta fart
Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott tagit upp frågan med Jan Rydberg och kommunens kommunikationsenhet. Målet är att skapa en större tydlighet gentemot medborgarna vilken roll kommunens stadsnät har och vad som förväntas ske genom kommersiella aktörer som vill etablera sig i kommunen med fibererbjudanden till hushållen.
– Vi har listat 15 till 20 punkter med frågeställningar som vi vill ha svar på, säger Margareta Widén Berggren.
Meningen är att kommunens kundtjänst Östhammar Direkt framöver ska kunna ge svar på en del vanliga frågor via webben.
– Det ska vara tydligt så att alla kan förstå, och kan man inte svara på vissa frågor så ska det också stå, säger Margareta Widén Berggren.
Kommunens stadsnät är ett öppet fibernät som successivt byggs ut för att ansluta skolor, förskolor och andra allmänna byggnader. Dessutom dras stadsnätet till nya bostadsområden, och de fastigheter som ligger längs vägen får på det sättet möjlighet att ansluta sig. Själva anslutningen till huset med teknisk utrustning kostar 6 000 kronor. Sedan tillkommer grävkostnad från närmaste station fram till tomtgräns, plus varierande kostnad för grävning på egen tomt samt en fast månadskostnad.
Flera kommuninvånare har ifrågasatt att priset kan skilja åtskilliga tusenlappar beroende på hur långt det är det närmaste anslutningspunkt. Men stadsnätschefen Jan Rydberg försvarar ordningen.
– Det är så vi gräver nätet för få ihop det. Går ens fastighet förbi där vi drar fiber för att hantera en nätstruktur så får man billigare anslutning. Det är väldigt få nät som erbjuder enhetspris. Eftersom kostnaderna varierar mycket har vi inte heller byggt efter den principen, utan vi tittar på vad det faktiskt kostar.