Nya sporthallen invigd
30 maj var det feststämning när Centralskolans nya sporthall invigdes. Den ska heta Centralhallen, förkunnade kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) inför 500 elever, skolpersonal och andra vid invigningen.
Efter tre år utan gymnastiksal kan skolans elever äntligen få ha gymnastik, idrott och dans i anslutning till skolan. Under de år som skolan stått utan hall har elever och lärare tålmodigt promenerat till Aspenskolans gymnastiksal och Aspenbadet.
Men nu kan de skryta med att ha en hall utöver det vanliga. En ljus och luftig skapelse med högt i tak och nya fräscha redskap. På andra våningen finns en danssal som har ett golv som kan mäta sig med golven i Operan och Dansens Hus i Stockholm.
Under invigningen spelade Kulturskolans musikelever tillsammans med elever från Ol-Andersskolan i Skärplinge och elever från Örbyhus. Bengt-Olov Eriksson höll ett tal där han lovordade elever och lärare för deras tålamod samt arkitekter och entreprenörer för deras jobb med att skapa en fin hall, även exteriört.
– Hallen blir ett lyft för hela Tierp och för idrottsrörelsen i kommunen, sade han.
Efter det fick han uppgiften att sänka en basketboll i en av hallens korgar.
– Det är 45 år sedan jag höll i en sådan här, sade han innan han släppte i väg basketbollen som – hör och häpna – ramlade rakt ned i korgen till elevernas stora jubel.
Elisabeth Noremo, intendent i rektorsområdet, och Gunilla Ström, fritidsintendent, myste inne i danssalen.
– Det är euforiskt. Det har varit mycket jobb att få ihop logistiken under de här åren men framför allt väldigt mycket väntan. Men det blev fantastiskt, sade Elisabeth Noremo.
Tierp fick en egen port
14 april restes jättemasten vid Tierp Porten, men om den var något av höjdrekord för köpingen så tyckte nog många att skylten i toppen var blygsamt tilltagen. Så även entreprenörerna, som i väntan på en betydligt större bensinskylt avvaktade med att koppla in elljuset i masttoppen. Den 29 oktober var det så dags för lyft nummer två och montering av landmärkets större krona. Några dagar senare var även namnet Tierp Porten och skylten för informationsplats monterade och försedda med belysning.
Stenskotten haglade
UNT berättade i flera artiklar om beläggningen på väg 292 mellan Tierp och Söderfors. Den så kallade ytbehandlingen, enkelt uttryckt småsten som limmats fast i vägbanan, släpper och orsakar stenskott på lack och bilrutor. Nästan alla vi pratat med har fått skador på sina bilar efter att ha kört den 12 kilometer långa sträckan.
– Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här, men den här vintern har inte varit snäll mot oss. Den här växlingen mellan frysgrader och töväder är den sämsta tänkbara för vägarna, säger Gunnar Dryselius på Trafikverket i Uppsala.
Mojjen blev tv-känd
I september tog Mojjendebatten ny fart då Sveriges televisions Uppdrag granskning sände ett program om striden. Det som började med en tvist om hemlagat potatismos har utvecklats till att handla om löften om markköp, ersättning för förlorade intäkter och om en husvagn på kommunal mark. I vår möts parterna i tingsrätten angående eventuellt inkomstbortfall. I sociala medier pågår debatten om Mojjen alltjämt. Även personer som inte bor i Knivsta har tagit ställning för och emot, och vid ett par tillfällen har stämningen i brev till kommunen varit så hotfull att polisen kopplats in.
Högst utbyggnadstakt i Sverige
I Knivsta kommun byggs det nu mest per invånare i Sverige. Samtidigt är debatten om höghus eller inte, och att grönområden måste sparas ständigt aktuell. Ett resecentrum med galleria och hotell på en bro över järnvägen finns bland de förslag som väckt uppmärksamhet. Även i kvarteret Virkesladan i hörnan mitt emot kommunhuset, på Östra gärdet norr om Gredelbybron, på fotbollsplanen vid Gredelbybron, i Margarethaområdet och på en tomt bakom Junior Livings omtalade hus planeras sammanlagt cirka 1 000 nya bostäder. I Alsike byggs nu cirka 400 nya bostäder plus en ny skola.
Knivsta fick passivhusskola
I juni stod Högåsskolan, en av landets första passivhusskolor klar. Skolan har certifierats enligt den mest strikta internationella normen. Det är kroppsvärme, belysning och solstrålning som till största del värmer byggnaden. Skolan, som rymmer cirka 600 elever, är som en termos. Den gör av med betydligt mindre energi per kvadratmeter än exempelvis en vanlig villa. Intresset för byggnaden är stort. Och om skolan fungerar som det är tänkt, kan mätningarna i den sedan komma att ligga till grund för hur man ska ändra dagens byggnormer, enligt kommunens projektledare Tomas Lindgren.
Beslut om storskola
Fullmäktige beslutade i december att en ny storskola ska byggas i Östhammar för årskurs 4–9, och avsätter 206 miljoner kronor. Genom beslutet följer att Kristinelund och Ed på sikt minskas från F6- till F3-skolor. Osäker ekonomi och risk för nedläggning av andra skolor har tagits upp av oppositionen som invändning mot den kraftiga investeringen. Nya Frösåkersskolan kan tidigast stå klar hösten 2019 och ska rymma 600 elever. Under året hölls flera möten med föräldrar, politiker och tjänstemän om småskolornas framtid.
Gruvan i konkurs
Dannemoragruvans konkurs blev ett faktum den 18 mars. De låga världsmarknadspriserna bidrog till att fälla Dannemora Mineral i slutänden.
Järnmalmspriset, som var rekordhögt när geologen Lennart Falk för ganska precis tio år sedan presenterade idén om att väcka liv i den slumrande Dannemoragruvan, nådde i år en historiskt låg nivå. Trots att gruvbolaget under rekonstruktionen trimmat driften och producerat stora volymer har man fått problem som visat sig oöverstigliga.
Simhallen fick stänga
Gimo simhall stängdes akut den 3 juni av arbetsmiljöskäl. En konsultrapport som presenterats ett halvår tidigare lyfte fram flera punkter som behövde åtgärdas akut för att förhindra ”omfattande sönderfall eller personfara”. Med det som grund stängdes simhallen. Fullmäktige beslutade i november att avsätta 25 miljoner kronor för en omfattande renovering av simhallen, som kan öppna igen hösten år 2017. Under tiden hänvisas såväl Gimo simsällskap som flera skolor och allmänhet till Österbybruk och Östhammar, samt Alundabadet sommartid.
En väg som orsakat protester
Den efterlängtade nya riksväg 56 mellan Heby och Tärnsjö över Stingtorpet började byggas under året. Men på ett möte i Enåker 18 augusti protesterade boende mot att dagens tio hållplatser blir en då nya vägen står klar i sin helhet sommaren 2017.
Stuteriägaren Michael Demmers på Västerbo kritiserade Trafikverket för att sprängningar i närheten av stuteriet fått ladugårdsbrunnen att sina.
Stenkastning ersattes av solidariet
I Heby överfölls fyra tiggare från Rumänien av personer som hotade dem och kastade deras tält med tillhörigheter i Örsundaån. Gärningsmännen kunde inte identifieras. I Tärnsjö förekom stenkastning mellan ortsbor och syriska flyktingar. En gemenskapsdag ordnades och osämjan lade sig.
Trots dessa båda händelser visade betydligt fler ortsbor fattiga och flyende människor omtanke och stöd.
En företagsam man fick pris
Pär Svärdson, nätapoteket Apotea i Morgongåva Företagspark, utsågs under hösten såväl till Sveriges som till Uppsala läns främste företagare och entreprenör år 2015. Redan i slutet av 1990-talet var han med om att starta boknäthandeln Adlibris i Företagsparken som senare såldes till Bonnierkoncernen. Men en entreprenör utmärks av viljan att prova nya idéer och Apotea såg dagens ljus.
I Företagsparken sysselsätts numera 475 personer.