Dyrt med inhyrda socionomer

Konsultkostnaderna för inhyrda socionomer till socialförvaltningen i Östhammars kommun har ökat markant.

"Vi har den ambitionen att vi inte ska behöva ha några konsultkostnader som drar en massa pengar." säger Kerstin Björck Jansson (C), socialnämndens ordförande.

"Vi har den ambitionen att vi inte ska behöva ha några konsultkostnader som drar en massa pengar." säger Kerstin Björck Jansson (C), socialnämndens ordförande.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2018-03-20 08:15

Sammanlagt handlar det om drygt 5 miljoner kronor som gått till två konsultföretag år 2016-2017, visar siffror som UNT begärt ut. Och kostnaderna ser ut att öka (se fakta). Trenden med höga konsultkostnader på socionomsidan går igen i hela landet, säger Östhammars socialchef Håkan Dahlqvist.

– Den primära orsaken är att vi inte lyckats rekrytera, och det är något vi delar med alla kommuner i Sverige. Jag skulle inte vilja säga att vi har ett exceptionellt dåligt läge, det finns de som har det betydligt värre. Men den situation vi har måste vi ta ansvar för.

En delförklaring till bristen som Håkan Dahlqvist ser handlar om situationen hösten 2015. När många ensamkommande anlände till Sverige år 2015 startades flera HVB-hem, vilket gjorde att en del socionomer kom att arbeta där. Sedan dess har migrationspolitiken stramats åt och betydligt färre ensamkommande kommer i dag, vilket gjort att flera HVB-hem avvecklats.

– I viss mån går en del socionomer över till att jobba på konsultfirmor, i stället för att ta en traditionell anställning.

Men Håkan Dahlqvist tycker inte att man ska se konsultinsatserna som något ensidigt dyrt och negativt.

– Det finns en del uppsidor också. Man får inte glömma att man under en kort period kan upprätthålla en hög arbetsnivå med hjälp av konsulter. Inom biståndsenheten kan man till exempel beta av en puckel under ganska kort tid genom att konsulterna inte är upptagna med annat inom organisationen, säger Håkan Dahlqvist och syftar på möten och projekt.

Socialnämndens ordförande Kerstin Björck Jansson (C) säger att nämnden gett förvaltningen i uppdrag att försöka minska konsultkostnaderna till noll kronor efter utgången av mars månad.

– Vi har den ambitionen att vi inte ska behöva ha några konsultkostnader som drar en massa pengar. Förvaltningen får komma tillbaka om man inte kan ordna det fullt ut.

Socialchef Håkan Dahlqvist är medveten om nämndens förväntningar.

– Det är en tydlig signal från politikerna, men vi måste ändå sätta rättssäkerheten först och ha kapacitet att leva upp till de lagstadgade kraven. Men vi har en tät dialog med politikerna om hur det här fortskrider.

Han tycker att läget för Östhammars kommun har ljusnat en aning.

– Vi har anställt två personer inom barn- och ungdomsverksamheten och vår ambition är att fasa ut konsulterna innan mars månads utgång. Men sedan har vi fått in en ökad andel orosanmälningar den sista perioden, så jag tror inte att vi kan fasa ut alla.

Ökning även i år

År 2016 var konsultkostnaderna för handläggare inom socialförvaltningen 1,7 miljoner kronor och i fjol steg det till 3,4 miljoner. En mindre del handlar om myndighetsutövning inom vård- och omsorg. Mestadels hyrs socionomer in till IFO, individ- och familjeomsorgen, och verksamheten med barn och unga. De två första månaderna för år 2018 visar ingen minskning – tvärtom sker en ökning sett till extern fakturering: 558 000 kronor i januari och 840 000 kronor i februari. Faktureringen gäller föregående månads insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om